BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még messze az autós robotpilóta

Messze még az idÕ, amikor a közúti közlekedésben részt vevÕ jármÛvek vezetését a repülÕgépekhez hasonlóan robotokra bízhatjuk. Az Egyesült Államokban a napokban ismét megrendezték a számítógépek által irányított autók versenyét, amelyen átalakított, sorozatgyártásban készülÕ gépkocsikkal indultak tervezÕk. Az eredmény a tudósítások szerint lesújtó: a Pentagon által szervezett futamon 23 indulóból csak 3 kocsi ért célba.

Ahhoz képest, hogy a tavaly márciusban rendezett elsÕ versenyen egyetlen kocsinak sem sikerült ez a bravúr, ez is szép eredmény. Különösen, mivel az akkori legjobban szereplÕ autó is csak 12 kilométert tudott megtenni, míg a most teljesített táv 209 kilométeres volt. Árnyalja a képet, hogy az idei gyÕztes átlagsebessége alig 28 kilométer volt óránként, s a tavalyi kudarcból okulva a védelmi minisztérium ezúttal nem rejtett el az útvonalon 15 méterrÕl sem felismerhetÕ lyukakat és árkokat.

A szervezÕk célja, hogy 2015-re az amerikai hadsereg jármÛveinek egyharmadát emberi személyzet nélkül lehessen bevetni a harctéren, míg a versenyen induló fejlesztÕk jóval békésebb célt követnek: szerintük a radarra, kamerákra és lézer általi letapogatásra építÕ navigációs rendszerek elterjedése számtalan közlekedési balesetet elÕzhetne meg. A gond csak az, hogy a mai rendszerek még egy pillangót észlelve is azonnal vészfékeznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.