BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyílt dokumentumforma?

A közelmúltban több, a nyílt forrású szoftver élharcosának tekintett nemzetközi szoftvercég vitatta meg, miként lehetne meggyorsítani a nyílt dokumentumformátum (ODF – Open Document Format) elterjesztését. A szöveges, táblázatos és más fájlok tárolási és megjelenítési formátumainak szabványosítását célzó megbeszélés idÕpontjában már nyilvánvaló volt, hogy a felhasználók körében erÕsödik az érdeklÕdés az alakuló dokumentumszabvány iránt.

Massachusetts állam kormányzata már szeptemberben elhatározta, hogy néhány részlegénél elkezdi az új formátum bevezetését. Az egyes államok információs minisztereinek szervezete úgy nyilatkozott, hogy a kormányok sokfelé keresik az alternatív alkalmazások lehetÕséget. Az érintett államok mindazonáltal még óvatosak az ilyen irányú terveik nyilvánosságra hozatalával. Az Európai Unió szervei és egyes tagállamok már régóta törekszenek a dokumentumformátumok egységesítésére, hogy elkerülhetÕ legyen az a helyzet, amelyben az alternatív fejlesztÕk számára mozgó célpontként viselkedik valamely meghatározó szállító, illetve az általa alkalmazott mÛszaki megoldás.

A formátum egységesítését egy – sokatmondóan – OASIS (Organisation for the Advancement of Structured Information Standards) nevÛ szervezet keretében végzik, hasonló módon, mint ahogy a ma használatos, egységes, távközlési és számítógépes hálózati mÛszaki normákat kidolgozták. Az OpenDocument néven alakuló szabványt támogatni fogja a Sun által forgalmazott StarOffice, illetve az azonos jellegÛ és a nyílt forrású közösségek által kedvelt irodai csomag, az OpenOffice. Ez utóbbi mögött ott áll teljes súlyával az IBM és a Novell. Az OpenDocument szabvány részére már májusban elfogadták, hogy az XML-adatjelölést (data-tagging) kell használni a dokumentumok formázására és tárolására.

Az XML alapú ábrázolás segítségével kívánják megoldani, hogy olyan alkalmazásokkal elÕállított dokumentumok nyerjenek egységes formátumot, mint a szövegszerkesztés, a táblázatkezelés, a bemutatókészítés vagy a grafika. Ez azt jelenti, hogy a Microsoft által ma használt kiterjesztések (doc-xls-ppt), illetve az ezekhez tartozó fájlformátumok megfelelÕit kialakítják az OpenDocument szabványrendszerben. A tervezett megoldás további elÕnyének tartják, hogy bonyolultan megformázott dokumentumokat lehet majd könnyedén az e-mail szövegrészébe illeszteni. Az XML alapú eljárás emellett arra is módot ad majd, hogy – akár nagy mennyiségÛ – dokumentumból számítógépes programmal gyÛjtsenek ki adatokat.

Az eddigi nyilatkozatok szerint a Microsoft nem kívánja támogatni az OpenDocument szabványt sem most, sem pedig a jövÕbeni Office-változataiban. MÛszaki publikációkban ezzel kapcsolatban rámutatnak, hogy a dolog a szoftveróriás számára valójában semmilyen nehézséget sem okozna, mert máris támogat olyan formátumokat, mint az ASCII, az RTF vagy a WordPerfect. A helyzet ezen a ponton még meglehetÕsen átláthatatlan, mert elképzelhetÕ, hogy független szoftverfejlesztÕk fogják megoldani a két formátum közötti átjárhatóságot.

Arra is van esély, hogy a politika kényszerítsen ki valamilyen együttmÛködési készséget a Microsofttól. Az Európai Bizottság, illetve egyes kormányok igyekeznek lehetÕséget teremteni arra, hogy a különbözÕ szinteken tevékenykedÕ igazgatási intézmények ne legyenek kitéve egyetlen szállító által diktálható formátumnak. Egy errÕl szóló brüsszeli nyilatkozat szerint az igazgatási szerveknek el kell érniük, hogy a velük való elektronikus kommunikáció során bárki ki legyen kényszerítve valamely „specifikus termék” használatára. A közlemény sürgeti olyan adat- és dokumentumformátumok megteremtését, amely „egyetlen piaci szereplÕt sem diszkriminál”. Az adott fogalmazást aligha lehet félreérteni.

Kissé más a helyzet Massachusetts államban, ahol még vitatják az ODF célszerÛségét. Az ottani kormányzatban a pénzügyi és igazgatási ügyekért felelÕs tárca vezetÕje elfogadhatatlannak mondta, hogy egy demokratikus berendezkedésÛ államban a dokumentumok valamilyen egyedi formátumba legyenek bezárva, amelyekhez a késÕbbi hozzáférést esetleg megakadályozhatja a licenc tulajdonosa. A politikus egyik nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy ez valahol az állam szuverenitásának kérdését érinti. (VG)

A Novell a felhasználónak a géppel végzett mÛveleteire összpontosítva igyekszik könnyebben használhatóvá tenni nyílt forrású termékeit. Tesztkörnyezetében eddig kizárólag Windows- és Microsoft Office-szal dolgozó felhasználókat ültettek Linuxos gépek elé, azt kérve, hogy próbálják megoldani a feladataikat az új grafikai felülettel. A Better Desktop nevÛ program eredményeit folyamatosan közzéteszi majd.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.