BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BlackBerry a Vodafone-tól – az állandó elérhetőség

A Vodafone Magyarország Rt. tavaly májusban indította el új, vállalati mobil e-mail megoldását: a BlackBerry a Vodafone-tól szolgáltatást és terméket, elsőként Magyarországon. Nemrégiben pedig egy újabb verziót mutatott be a Vodafone, a BlackBerry 7290-est. Bányai Tamást, a Termék Marketing osztályvezetőt kérdeztük az új készülék részleteiről, paramétereiről és extráiról.

Kezdjük azzal, hogy mi is az a BlackBerry?

Egy olyan készülék, amelyet kifejezetten a vállalati felhasználók igényei alapján alakítottak ki, és a számítógép legjobb tulajdonságait a mobiltelefon előnyeivel ötvözi. Nagy tudású, de egy zsebben is elfér, biztonságos, folyamatos és gyors elérést biztosít a legfontosabb üzleti információkhoz.

Milyen technológián alapul a működése?

A vállalati e-mail rendszer és a felhasználó BlackBerry készüléke a Vodafone GPRS-hálózatán keresztül folyamatos összeköttetésben áll. Az e-mail üzenetek az innovatív „push” technológiának köszönhetően azonnal továbbításra kerülnek közvetlenül a BlackBerry készülékre anélkül, hogy betárcsázásra szükség lenne. BlackBerry Enterprise Server™ szoftver közvetlenül kapcsolódik a már meglevő Microsoft® Exchange vagy Lotus® Domino™ levelezőrendszeréhez, így biztosítja az e-mail és naptár-információk vezeték nélküli, biztonságos és folyamatos szinkronizációját. A felhasználók ezenkívül feladatlistájukat és személyes címjegyzéküket is szinkronizálhatják a BlackBerryvel asztali számítógépükről a kiegészítőként biztosított kábel segítségével.

A BlackBerry 7290 mennyivel tud többet, mint elődje?

Az új készülék memóriakapacitása megkétszereződött, vagyis 32 MB flash memóriával és 4 MB SRAM-mal rendelkezik. A magyar nyelv használata sem jelent gondot a jövőben, hiszen teljes körű magyar nyelvi támogatással – szoftver, felhasználói kézikönyv, karakterkészlet – lehet használni.

Milyen új képességekkel rendelkezik még?

Ez a készülék már képes MMS-küldésre és -fogadásra, ezenkívül a háttérvilágítása is 65 000 színű kijelzőre bővült. De ne felejtsük el a kényelmes mobilozás kedvelőit sem, vezeték nélküli Bluetooth headsettel vagy autós kihangosító készlettel is használható ezen túl a BlackBerry.

Mi a helyzet, ha külföldön használjuk?

4 sávos (850/900/1800/1900 MHz) készülék, amely segítségével gyakorlatilag a világ minden GSM/GPRS hálózatán lehet telefonálni és e-mailezni.

A BlackBerry szolgáltatás csak a BlackBerry 7290-es készülékkel vehető igénybe?

Az ügyfelek felől egyre erősebben jelentkezik az igény, hogy más készülékgyártók eszközein is működjön a szolgáltatást. Ennek keretében indult a BlackBerry Connect program, amely lehetőséget biztosít a készülékgyártóknak, hogy kifejlesszék saját készülékükre a BlackBerry-alkalmazást, amellyel a készülékük BlackBerry „kompatibilissá” válik. Ennek a programnak köszönhetően ma már lehetőség nyílik arra, hogy Sony Ericsson P910i és Nokia 9300, 9500 készülékekkel is lehessen használni a szolgáltatást. Az ehhez szükséges készülékszoftver-frissítés a Vodafone weboldaláról tölthető le, a szolgáltatást pedig a BlackBerry készülékkel azonos feltételekkel lehet megrendelni.

Beszéljünk a BlackBerry Enterprise Server szoftver új változatáról is!

2005. szeptember 1-jétől kapható a Vodafone-nál ez az új szoftver a Microsoft Exchange, Lotus Domino és Novell Groupwise vállalati levelezőrendszerhez. A BlackBerry felhasználók számára számos új funkció áll rendelkezésre ezentúl. Többek között a kapcsolatok, feladatok és a jegyzettömb vezeték nélküli, kétirányú szinkronizációja; a BlackBerry-készüléken az e-mail szűrők, automatikus aláírás és a házon kívüli válasz konfigurálása. A készülék beállításai, pl. a hívásnapló, a WAP és az internet-könyvjelzők, a használt fontok automatikusan mentődnek le a központi szerverre. A képformátumban – JPG, BMP, GIF, PNG és TIFF – érkező csatolmányok és a Word dokumentumba beillesztett képek is tökéletesen megjelenítődnek. A vállalati személyi számítógép és a BlackBerry készülék összekapcsolására már nincs szükség, mivel a teljes szinkronizáció vezeték nélkül működik. Az it-rendszergazdáknak előnyös, hogy a készülék aktiválásához nem kell szoftvert telepíteni a felhasználó számítógépére, illetve a továbbfejlesztett felhasználói és készülék kezelői felületek kényelmesebb üzemeltetést biztosítanak. A 3DES mellett az új verzió támogatja a 264 bites AES titkosítási technológiát is, valamint a készüléken tárolt adatok (e-mail, naptár stb.) titkosíthatók és jelszóval védhetők.

Az új szoftver mennyibe kerül az ügyfeleknek?

Már meglévő BlackBerry ügyfelek számára ingyenesen biztosítjuk a frissítést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.