BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödik a telefonok piaca

Mintegy 4,7 millió harmadik generációs mobiltelefont adtak el Nyugat-Európában a harmadik negyedévben, ezzel az ilyen készülékek már a teljes piac 12 százalékát adták. A térség teljes mobilpiaca éves szinten 16 százalékkal nőtt, az eladott telefonok száma elérte a 39,5 milliót.

A Nyugat-Európában a harmadik negyedévben eladott mobiltelefonok 12 százaléka, azaz 4,7 millió készülék már harmadik generációs eszköz volt – derül ki az IDC piackutató társaság tanulmányából. Egy évvel korábban a 3G-s készülékek aránya még csak 7 százalék volt, az idén a teljes évet figyelembe véve pedig már eléri a 13 százalékot – olvasható a piackutató cég felmérésében. A készülékek iránti kereslet megugrásában a legnagyobb szerepet természetesen a kereskedelmi harmadik generációs szolgáltatások elindulása játszotta Európa-szerte, így a készülékgyártók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a 3G-s telefonok fejlesztésére.

Az év közepére 180 különböző, a harmadik generációs mobiltechnológiát használó készüléket dobtak piacra a gyártók. Egy másik piackutató cég, a Strategy Analytics adatai szerint pedig már tavaly is 20 millió ilyen telefont adtak el világszerte. A legkorábbi WCDMA-eszközöknél még több tényező, mint a korlátozott üzemidő és a GSM-készülékeknél nagyobb méret és súly is hátráltatta a terjedésüket. Ez azonban gyökeresen megváltozott napjainkra, a legújabb, már a tömegpiacra szánt telefonok teljesítmény, kezelhetőség, élettartam, megjelenés szempontjából is felveszik a versenyt előző generációs vetélytársaikkal. Ráadásul számos pluszszolgáltatást kínálnak, mint a videotelefonálás, az MP3-lejátszás. A felhasználóbarát, 256 ezer színű kijelzők alkalmazásával pedig akár filmnézésre vagy komolyabb játékokhoz is megfelelő eszköz lett a mobiltelefon. A digitális fényképezés népszerűségét kihasználva számos gyártó már több megapixeles kamerát is beépített a mobiltelefonjába.

A készülék szerepét a harmadik generációs szolgáltatások tömeges elterjedésében felismerték a szolgáltatók is, ennek megfelelően úgy időzítették a kereskedelmi indulást, hogy addigra már a piacon legyen több megfelelő, ráadásul megfizethető készülék. A teljes nyugat-európai mobilpiac éves szinten 16 százalékkal nőtt a harmadik három hónapban, az eladott készülékek száma elérte a 39,5 milliót. Annak ellenére, hogy a vezető szolgáltatók lassulást jeleztek a mobil-előfizetők számának bővülésében, a harmadik generációs szolgáltatások elindulása, az új, multimédiás készülékek piacra dobása és az okos mobilok növekvő népszerűsége a kereslet felfutását eredményezte.

A személyi számítógépek és mobiltelefonok tulajdonságait egyesítő készülékek értékesítése 105 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben éves összehasonlításban, elérve a 2,8 milliót. Bár a vállalati körben is volt fejlődés, az igazi növekedést az ilyen eszközök végfelhasználók közötti elterjedése adta. A teljes nyugat-európai mobilpiac 7 százalékát adták a kombinált készülékek, jövőre azonban már 10 százalék fölé nő az arányuk az IDC előrejelezése szerint.

A gyártóknál tovább tart a Nokia dominanciája, a finn cég összesen 14,2 millió készüléket adott el, ez 20 százalék növekedést jelent éves szinten, ezzel a nyugat-európai piac 36 százalékát uralja. Látványosan, duplájára nőtt a dél-koreai Samsung értékesítése,is elérve a 6,2 milliót. A világpiaci második,,Európában harmadik Motorola is erősített. Az amerikai cég az egy évvel korábbihoz képest mintegy két és fél millió darabbal többet adott el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.