BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

HSDPA-dömping előtt

A harmadik generációs mobilhálózatok adatletöltését gyorsító „High speed downlink packet access” (HSDPA) technológia egyre jobban kereskedelmi termékké válik, a világ számos pontján tesztelik a szolgáltatók. A magyarországi mobilszolgáltatók közül lapzártánkig ketten, a T-Mobile és a Pannon GSM jelentette be a nyilvános teszt megindítását. Az amerikai IDC piackutató cég várakozása szerint tömegesen 2006-ban fogják az operátorok a szóban forgó technológiát alkalmazni, de lesznek olyanok is, amelyek már az idei év végén élesbe állítják. Az IDC úgy ítéli meg, hogy Nyugat-Európában 2009 végére már közel 40 millió előfizető használja majd a 3G-gyorsítót.

Az örvendetes fejlemények kapcsán a piackutató szakértői felteszik maguknak a kérdést, vajon mi az oka annak, hogy a mobilszolgáltatók ennyire röviddel a harmadik generációs alaphálózatok kereskedelmi indulása után telepítik a HSDPA rendszert? Emögött az a törekvés bújik-e inkább, hogy a nagyobb sebességgel az ügyfeleket még jobban meg tudják győzni a mobil-szélessáv használhatóságáról, vagy sokkal inkább az, hogy mérsékeljék a hagyományos mobilrendszereket fenyegető egyéb távközlési technológiák és piaci szereplők esetleges feltételezett versenyelőnyét.

Az első bevezetések során a szolgáltatók a technológiát kezelni képes PC-kártyák piacra dobásával a céges ügyfelek adatletöltési igényére fókuszálnak majd. Az egyre szélesebb új generációs készülékek kínálatának megjelenésével azonban a klaszszikus 3G-nél szokásos sebességnél jóval gyorsabb video- vagy zeneletöltés is egyre népszerűbbé válik. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.