BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Navigáció síelőknek

A Dolomitok és az Alpok síterepei, pihenőhelyei, szálláshelyei, hasznos telefonszámok – a GPS immáron nemcsak az autóvezetők kiváltsága, hanem a síelők, a hegymászók, a mountain bike-osok számára is elkészült a navigációs rendszer. A palmtopra (kéziszámítógépre), avagy GPRS-re alkalmas mobilkészülékre letölthető, MyNav Mountain névre elkeresztelt rendszeren két évig dolgozott a trevisói Giove társaság, amely 1994 óta foglalkozik szatellittérképek készítésével.

Az eredmény egy igen részletes és pontos térkép lett, amely a Dolomitokat és a Közép-Alpokat fedi le, ám hamarosan piacra dobják az Alpok északnyugati részét tartalmazó rendszert is, amely a torinói téli olimpia helyszíneit is feltünteti. Ezzel aligha érezheti elveszettnek magát a síelő – ígéri a Giove. A MyNav ugyanis az öszszes sípályát megmutatja a nehézségi fokozatokkal együtt – ráadásul külön jelöli a hagyományos sípályát, a snowboardét és a sífutóét –, tartalmazza a jelenleg üzemelő sílifteket, pihenőhelyeket, szállásokat, elsősegélynyújtó helyeket, magasságmérővel is ellátták, s ezek segítségével a használója pontosan meghatározhatja, merre is jár. Ráadásul az útját is könnyen megtervezheti előre a síelő: milyen messze van az adott hely, hogyan tud oda eljutni, hogy ne tévedjen például fekete pályára, s nem utolsósorban milyen messze van. A készülék telefonszámokat is tartalmaz, így baleset esetén azonnal hívhatja a legközelebbi elsősegélynyújtó helyet, illetve ha az időjárás gyors változása miatt nem mer mozdulni (legyen szó óriási ködről), avagy komolyabb gond érte (például egy mélyedésbe esett) akkor a GPS-kapcsolat segítségével könynyen a nyomába eredhetnek a keresők. Lehetőség van arra is, hogy a síelő új információkat vigyen a rendszerbe: ha egy szűz pályára téved, akkor azt lementheti a MyNav rendszerébe. A síelőnek ráadásul nem kell folyamatosan a mobilja képernyőjét követnie, a szoftver ugyanis hang útján is értesíti az útirányról.

A rendszer előnyei között említhetjük a könnyű használatot: akár a mobilhasználó is fel tudja installálni a szoftvert. Elegendő, ha a telefonnak van bluetooth kapcsolata, amely ma már korántsem unikum. (FB)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.