BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milyen lesz a jövő lakókörnyezete?

Milyen változások történhetnek 40 év alatt? Milyenné alakulhatnak át a hatalmas metropolisok? A kérdés sokakat foglalkoztat, városrendezők és regényírók, építészek és környezetvédelmi szakértők próbálják kitalálni a következő évtizedek változásait. A prognózisok éppúgy nem nélkülözik az utópisztikus elemeket, mint a baljós jövőképet, ám amit jelenleg fel tudnak mutatni, az nem más, mint egy szoftver.

A MetroQuestben van valamilyen romantikus elem. Az amerikai Envision Tools mintegy 16 esztendeje dolgozott a városfejlődést feltérképező számítógépes programon, ez egyúttal egy ablakot is jelent a 40 évvel későbbi környezetünkre. Kellőképpen intelligens a program, mérlegeli a túlnépesedett városok fejlődési lehetőségeit, s egy gyors pillanatfelvétellel bemutatja, hogy is nézhet ki négy évtizeddel később. A külső városrészek, a légszennyezettség mértéke, a gépkocsiforgalom, illetve a készletek volumene, ezek mind lényeges kérdések a jövő alakulását illetően, ám több mint 50 változót kell még behelyettesíteni ahhoz, hogy a lehetséges végeredményt magunk előtt láthassuk.

A szoftver fontos szerephez jutott a szakemberek szemében, hiszen ennek segítségével olyan világot láthatnak maguk előtt, amely a gondolataikban még meg sem fogalmazódott. A projektben részt vevők – akik a városvezetés mellett építészekből és egyszerű városlakókból kerülnek ki – első ízben még egy kerek asztalt ültek körbe, s a város hosszú távú célkitűzéseit fogalmazták meg. A MetroQuest segítségével ugyanakkor jóval több tényezőt is figyelembe tudnak venni, így például a meglévő szabad területek hasznosítását, a lakáshelyzetet, a munkalehetőségek bővülését, a közlekedést, a meglévő készletek és a hulladék hasznosítását. A várakozások megjelennek a programban, amely gyorsított felvételként mutatja, hogyan változik a környezet 10, 20, 30, illetve 40 év múlva.

A szoftver segítségével a jelenkor kapcsolatba tud lépni a jövővel, s kiderül, hogy az adott döntések milyen következményekkel járhatnak az elkövetkező évtizedekben – vallják a MetroQuest megalkotói. A szoftver négy földrészre terjed ki, különböző térségekben alkalmazták már, így Ausztráliától (South East Queensland) Nagy-Britannián át (Manchester) Indonéziáig (Bali), Malajziáig (Langat Basin) és Mexikóvárosig. Az eredmények minden alkalommal pozitívak voltak, többen egyfajta varázslathoz hasonlították a „játékot”, s volt, hogy a végeredményt illetően megoszlottak a vélemények. A jövő a kanadai Calgary város lakóit is élénken foglalkoztatta, olyannyira, hogy a város vezetése útjára indította az „ImagineCalgary” programot. A lakóknak egy kérdőívet kellett kitölteniük, s a 18 ezer válasz segítségével próbálják megalkotni Calgary képét 2106-ra. Az mindenesetre már körvonalazódott, hogy harminc év múlva 20 százalékkal kevesebbet közlekednek majd az emberek, az energiafelhasználás 30 százalékkal mérséklődik, a rekreáció egyre nagyobb szerepet kap a mindennapi életben, mint ahogy a séta, a biciklizés is, javul az oktatás minősége, s érdekes módon a közösségi lét erősödésére számítanak a városlakók. A fantáziálás az amerikai Idaho állam lakóit is megihlette, amely ugyancsak három évtizeddel próbált előre gondolkodni, s ennek tükrében építette meg a város jövőbeni úthálózatát, beleértve a bicikliutakat s a járdákat.

A MetroQuest azonban jóval látványosabb, akár videojátékként is felfogható, s az alkotók sem cáfolják, hogy a SimCity inspirálta őket. A népszerűségét ez talán megdobja – bíznak benne az alkotók –, s a kiváló animációknak köszönhetően talán egyre több városlakó is érdeklődni kezd környezetének jövője iránt.

Az Envision szoftvere azonban jóval fejlettebbnek tekinthető Will Wright változatánál: a MetroQuesten több mint 70 egyetemi kutató munkálkodott, és a város fejlődésére vonatkozó visszamenőleges adatokat sem hagyták figyelmen kívül. Többen azonban kételkedhetnek, mondván, valóban lenne remény arra, hogy a jelenlegi prognózisok valósulnak meg 40 év múlva? Tény, sok függ a határozott céloktól, hiszen – mint a MetroQuest alkotói fogalmaznak – ezek sok esetben befolyásolják az események kimenetelét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.