BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Október a munkabeszüntetések hónapja a déli országban, a hét végén olasz vasúti sztrájk esedékes, a szakszervezeti szövetségek új kollektív megegyezést akarnak és biztonsági intézkedéseket: állandó fenyegetés alatt dolgoznak

A MÁV-nak és a magyaroknak csak nézniük kell: óriási sztrájkot tartanak a vasútnál

Szombaton este 9-kor indul a 24 órás munkabeszüntetés, a vonalakon még utána is lehetnek késések. Az olasz vasút szakszervezeti szövetségei új kollektív egyezményeket követelnek és biztonsági intézkedéseket, mert a személyzet állandó fizikai fenyegetés nyomása alatt dolgozik.

Sztrájk miatt egy napra megbénulhat az olasz vasúti közlekedés jelentős része a hét végén. Aki a hét végén vonatozna a mediterrán országban, nem árt előre tájékozódnia.

Október a munkabeszüntetések hónapja a déli országban, a hét végén olasz vasúti sztrájk esedékes, a szakszervezeti szövetségek új kollektív megegyezést akarnak és biztonsági intézkedéseket: állandó fenyegetés alatt dolgoznak
Október a munkabeszüntetések hónapja a déli országban, a hét végén olasz vasúti sztrájk esedékes, a szakszervezeti szövetségek új kollektív megegyezést akarnak és biztonsági intézkedéseket: állandó fenyegetés alatt dolgoznak / Fotó: AFP

Várhatóan vonatjáratok százait kell törölni a munkabeszüntetés miatt. A sztrájk szombaton kezdődik este 9 órakor jelentések szerint, és 24 órán keresztül tart,  az olasz állami vasutat érinti (FS – Ferrovie dello Stato) és a lombardiai regionális vasutat, a Trenordot.

Az FS közleménye szerint regionális vonalakon és a nagysebességű hálózaton is leállhat a szállítás, illetve késhetnek a vonatok, nem is csak a munkabeszüntetés végéig, hanem még utána is. A vállalat azt kérte az utasoktól, hogy informálódjanak, mielőtt elindulnak, és ha lehetséges, inkább halasszák el az utazást. 

Olasz vasút: állandó a fizikai fenyegetés, a vasúti személyzet így dolgozik

A sztrájkot szakszervezeti szövetségek indítják, amelyek a munkavállalók kollektív egyezményeinek a megújítását követelik, és az APA hírügynökség jelentése szerint elégtelen fizetésekre panaszkodnak, és arra, hogy a személyzet „támadások folyamatos fenyegetése” alatt dolgoznak, ezért több biztonsági intézkedést követelnek. 

Közlekedési szempontból rájár a rúd az olaszokra mostanában, októberben egymást követik a sztrájkok a légi közlekedésben és a tömegközlekedésben az országban – emlékeztet a Wanted in Rome portál.

Egy héttel ezelőtt meg egy római elektromos hiba kényszerítette térdre a vonathálózatot, négy órát is elérő késéseket és több mint száz járat kimaradását okozva.

Közlekedőknek: menetrend az olaszországi sztrájkokról

A thetravel.com portál egész menetrendet közölt az októberi sztrájkokról, a mai napra, péntekre is jutott belőlük. Szeptember sem volt mentes egyébként a vasúti sztrájkoktól.

  • Október 5., szombat: Busz, metró, villamos országosan, 24 órára
  • Október 11. péntek: Palermo, Bari, Brindisi és Milánó légiirányító lépnek sztrájkba négy órára, járatok maradnak ki, vagy késnek 
  • Október 12–13., szombat-vasárnap. Vasúti sztrájk.   
  • Október 18., péntek: Az egész országot érintő tömegközlekedési sztrájk, városonként/régiónként változó időszakban.
  • Október 27., vasárnap: Az EasyJet légitársaságnál lesz sztrájk délután 1 és 5 óra között, járatkésésekre kell számítani. 

Adóemeléseket tervez bevezetni az olasz kormány
A pénzügyminiszter szerint a bankok extraprofitadója nem elég. Róma ezért pluszadókat vetne ki a nyereséges vállalatokra, hogy ezzel foltozzák be a léket kapott olasz költségvetést.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.