BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ukrainian President Selenskyj in Berlin német

Összeomlás szélén a német gazdaság – de így is adtak Ukrajnának másfél milliárdot

Zelenszkij Berlinbe látogatott, hogy béketervét bemutassa Olaf Scholznak. A német kancellár pedig egy vödör pénzzel öntötte nyakon az ukrán elnököt.

Olaf Scholz német kancellár pénteken, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök berlini látogatása során további milliárd eurós katonai támogatást jelentett be Ukrajnának, valamint egy újabb segélycsomagot, amelyet az ország súlyosan károsodott energetikai infrastruktúrájának újjáépítésére fordíthatnának.

Ukrainian President Selenskyj in Berlin német
Németországi látogatásáról Zelenszkij ismét egy zsák pénzzel térhet haza / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Politico értesülései szerint az összesen 1,4 milliárd eurós katonai segélyt különböző forrásokból, többek között fel nem használt szövetségi pénzeszközökből és nemzetközi adománygyűjtési kezdeményezésekből állították össze.

Németország Ukrajna legerősebb katonai támogatója Európában. Ez így is marad, erről biztosítok mindenkit 

– jelentette ki Scholz, aki Zelenszkijt az ukrán vezető e heti európai fővárosi körútjának végén fogadta. A német kancellár pénteken elmondta, hogy Belgium, Dánia és Norvégia is hozzájárult az új támogatás biztosításához.

A csomag Skynex légvédelmi rendszereket, Gepard lövegeket, harckocsikat és kerekes ágyúkat, valamint páncélozott járműveket, drónokat, radarrendszereket és tüzérségi lövedékeket tartalmaz.

Zelenszkij azért volt Berlinben, hogy bemutassa Scholznak a győzelmi tervét, és meggyőzze őt a további katonai segítségről, amelyre az ukrán vezető szerint azért van szükség, hogy a Kremlt béketárgyalásokra kényszerítsék. Az előző 24 órában az ukrán államfő találkozott az Egyesült Királyság, Franciaország és Olaszország vezetőivel, valamint a NATO új főtitkárával és a pápával is.

Németország is támogatja a NATO orosz-ellenes stratégiáját

Jövő héten összeülnek a NATO védelmi miniszterei, a csúcstalálkozó napirendjén pedig a szövetség több évtizedes Oroszország-politikájának átírása is fent van.

Bár az orosz–ukrán háború kirobbanása óta megromlottak a kapcsolatok, a NATO máig életben tartja az „Alapító Okiratot” Moszkvával, amelyet 1997-ben, hat évvel a Szovjetunió összeomlása után írtak alá „egy stabil, békés és osztatlan Európa felépítéséért”.

A NATO-országok most azon vannak, hogy megpróbálják átalakítani Oroszország-stratégiájukat, amely sokkal agresszívabbá is válhatna a jövőben, ha erről egyeznek meg a védelmi miniszterek.

Olaf Scholz megfejtette: szerinte most már véget kellene vetni a háborúnak

Eljött a pillanat az ukrajnai békefolyamatok felgyorsítására a német kancellár szerint. Olaf Scholz közölte, hogy úgy látja, a békéhez Oroszországot is be kell vonni a tárgyalásokba. A belpolitikai válsággal küzdő Scholz újabb békekonferenciát sürget.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.