BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassabban gyorsítottak tavaly a legnagyobb hazai cégek

A hazai gazdaság általános gyengélkedését az élen járó magyar cégek is megérezték: a top ötvenhez tartozó vállalatok növekedése csak az előző évi mérték felét éri el, igaz, a számítást módosítja a forint jelenlegi erőssége is.

Míg a fogyasztói árak nyolc százalékkal emelkedtek tavaly, az ötven legnagyobb hazai cég árbevételének növekedése mindössze hét százalékot ért el. A top ötvenes listában szereplő vállalatok gyarapodásának mértéke jelentős eltéréseket mutat, ennek oka az árak különböző mértékű változása. A termelői árak 2007-ben gyakorlatilag változatlanok maradtak, a belföldiek 6,4 százalékkal emelkedtek, az exportárak viszont átlagosan 4,8 százalékkal csökkentek – jelenti a HVG.

A közszolgáltatások visszaesésének következtében a fejlődés motorja tavaly az export volt. A legnagyobb vállalatok mindegyik profitált ebből a tényből, kivéve a lista élén álló Molt, amely a többi kilenc helyezettől eltérően tíz százalékkal alacsonyabb árbevételt produkált, mint az előző évben.

A legnagyobb hazai cégek 2007 (HVG, Creditreform Kft.)

1. Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.

2. Magyar Telekom Távközlési Nyrt.

3. Magyar Villamos Művek Zrt.

4. E.On Hungária Energetikai Zrt.

5. Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.

6. Tesco-Global Áruházak Zrt.

7. ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.

8. Magyar Suzuki Zrt.

9. Alcoa-Köfém Kft.

10. BorsodChem Nyrt.Ehhez képest a másodiktól a tizedikig rangsorolt cégek mindegyike az átlag felett, mintegy tizenkét százalékkal növelte profitját. A viszonylag változatlan top tízes listán két pozíción történt változás: a Philips Industries Magyarország Kft. a negyedik helyre ugrott fel, a Magyar Suzuki Zrt. pedig a kilencedik helyet szerezte meg. Ezzel egyidőben a Panrusgáz Magyar-Orosz Gázipari Zrt. a tizenkettedik helyre csúszott vissza.

A top ötvenhez tartozó cégek közül tizenháromnak csökkent az árbevétele tavaly óta. A Mol a gázüzletág eladása miatt, a hidrogén-termelés visszaesése és a finomítói termékek árának esése miatt szenvedett veszteséget. Az E.On Földgáz Trade Zrt. és a Panrusgáz az enyhébb időjárást okolhatja a gyenge teljesítményért, emiatt csökkent ugyanis az energiafogyasztás.

A gyógyszeripari cégek közül több szintén rosszabb évet zárt: csökkent a Hungaropharma Zrt. és a Humantrade/Teva Hungary árbevétele, míg a Sanofi-Aventis/Chinoin és a Richter növekedést produkált. A legerősebb bevételcsökkenést a listán szereplő egyetlen építőipari cég, a Strabag Zrt. szenvedte el, a 27 százalékos visszaesést az állami szabályozás és a megrendelések módosulása magyarázza.

A legnagyobb exportáló cégek tavaly a tizenöt százalékkal gyarapodtak, a 2007. közepétől kezdődő konjunktúra-romlás és a forint erősödése csak a kisebb hazai exportőröket érintette hátrányosan. Az összes kivitel 55-60 százalékát bonyolítják le a top ötvenes listában szereplő cégek, a lista ebben az esetbe is közel állandó, egyedüli változás a Nokia távolléte.

2. Magyar Telekom Távközlési Nyrt.

3. Magyar Villamos Művek Zrt.

4. E.On Hungária Energetikai Zrt.

5. Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.

6. Tesco-Global Áruházak Zrt.

7. ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.

8. Magyar Suzuki Zrt.

9. Alcoa-Köfém Kft.

10. BorsodChem Nyrt. A legnagyobb exportőrök 2007 (HVG, Creditreform Kft.) 1. Mol Magyar Olaj-és Gázipari Nyrt.

2. Audi Hungária Motor Kft.

3. Philips Industries Magyarország Kft.

4. GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Zrt.

5. Magyar Suzuki Zrt.

6. Samsung Electronics Magyar Zrt.

7. Flextronics International Kft.

8. Alcoa-Köfém Kft.

9. Michelin Közép-Európa Kereskedelmi Zrt.

10. Robert Bosch Elektronika Kft. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.