BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Boeing - Megszakadtak a tárgyalások, folytatódik a sztrájk

Abbamaradtak a tárgyalások a Boeing és a gépszerelők szakszervezetei között. Az egyik szakszervezeti vezető szerint kétezer ember elbocsátását várták tőlük.

A Boeing hivatalos közlése szerint a cég és a szakszervezetek közötti tárgyalások egy a vállalat hosszú távú versenyképességét érintő kérdés miatt szakadtak meg. A munkavállalók érdekképviseletének egyik vezetője az AP-nek úgy nyilatkozott: kétezer munkatárstól kellett volna megválniuk a megállapodás érdekében.

Ezzel újabb holtpontot ért el a sztrájk öt hete alatt folytatott tárgyalások, amelyek keretében 27 ezer repülőgép gyártásban dolgozó alkalmazott szünetelteti a munkát. A munkabeszüntetés miatt leállt a gépgyártás a Boeing washingtoni, oregoni és kansasi gyárában.

A két fél vasárnap kezdett el tárgyalni a munkabiztonság, a nyugdíjak, az egészségügyi szolgáltatások és a bér kérdésében, a megbeszéléseket vezető Doug Kight alelnök pedig úgy nyilatkozott: csalódott az eredménytelenség miatt. Mint mondta: szándékukban áll a sztrájk befejezése, szeretnék, ha a dolgozók újra felvennék a munkát, de nem áldozhatják fel hossző távú versenyképességüket.

Tom Wroblewski szakszervezeti vezető minderre úgy reagált: a Boeing számára a versenyképesség nem jelent mást, mint a jelenleg szakszervezeti tagok által betöltött állások kiszervezését. Mint mondta, a cég kétezer munkatársuk állását veszélyezteti és a szakszervezetek kijátszása mostanra a vállalat stratégiájává vált.

A Boeing amerikai gyárainak 27 ezer dolgozója szeptember hatodikán tették le a munkát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.