BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Instabilitás, túltermelés, kínai riválisok - Az európai acélipar jövője

Nehéz idők várnak az európai acélgyártókra a világgazdasági növekedés lassulása és a kínai export növekedése miatt, állítja hétfőn közzétett elemzésében szakmai szervezetük, a brüsszeli székhelyű Eurofer.

A szervezet szerint az ágazatra átmeneti instabilitás és túltermelés időszaka vár, a visszaesés a jövő év első felében folytatódhat a legfontosabb felhasználók, az autóipar eladásainak zsugorodása és az építőipar lanyhulása miatt. Az Eurofer szerint csak a jövő év utolsó hónapjaiban várható némi élénkülés: amíg az üzleti bizalom vissza nem tér az euróövezetbe, addig az ügyfelek erősen korlátozni fogják acélvásárlásaikat.

Az acél ára - a többi fémhez hasonlóan - az idén eddig 60 százalékkal esett, a gyártók sorra jelentik be, hogy visszafogják a termelést, és elhalasztanak beruházásokat. A világ legnagyobb acélipari vállalata, az AlcelorMittal a múlt héten közölte, hogy Európában 15 százalékkal csökkenti a termelést, és átmenetileg több kohót is bezár Belgiumban, Franciaországban és Németországban.

Az Eurofer adatai szerint az Európai Unió nyersacél termelése az idén 142 millió tonna körüli lesz a tavalyi 209 millió után.

Ugyanakkor az európai gyártóknak számolniuk kell a kínai exportőrök növekvő versenyével is, ezért a cégek védelmet követelnek az Európai Bizottságtól, amely azonban egyelőre úgy döntött, hogy azonnali hatállyal nem vet ki dömpingvámot, erre esetleg csak jövőre kerülhet sor a helyzet kivizsgálása után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.