BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két magyar cég is bekerült a legjobb tíz közé az idei a Technology Fast 50 versenyen

Ez a harmadik egymást követő év, hogy a Deloitte közép-európai Technology Fast 50 versenyének díját a lengyel szoftverfejlesztő és integrátor, a Blue Media nyerte, amely lenyűgöző, tízezer százalék feletti növekedést produkált a vizsgált időszakban.

A legjobb tíz közé idén két magyar cég, az Alerant Informatikai Zrt., és az Onlinet Kft. is bekerült. Karli Péter, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletága Technológia, Média és Telekommunikáció iparági ügyfelekre szakosodott munkacsapatának igazgatója elmondta: A közép-európai Technology Fast 50 az elmúlt öt év árbevétel-növekedése alapján évente rangsorolja a leggyorsabban fejlődő közép-európai technológiai vállalatokat.

Az idei rangsor az eddigi legváltozatosabb, hiszen összesen kilenc ország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Észtország és Magyarország vállalatait tartalmazza. Karli Péter kiemelte: Az idei Fast 50 listára összesen tizennégy magyar vállalat került fel, és ezzel hazánk a régió élén áll, hiszen az erős „mezőnyben” Csehország tizenhárom, Lengyelország pedig kilenc vállalattal képviselteti magát a listán.

Az első helyen, sorban harmadszor a lengyel Blue Media végzett, pontosan 10.027 százalékos növekedéssel. A magyar vállalatokat a legjobb tíz között az üzleti informatikai alkalmazások integrációjával foglalkozó Alerant Informatikai Zrt., illetve az ügyfélhívó-rendszerek és információs terminálok gyártásával, kereskedelmével és üzemeltetésével foglalkozó Onlinet Kft. is képviseli az idén.

Az Alerant 3.677 százalékos, míg az Onlinet 2.233 százalékos árbevétel-növekedést produkált az elmúlt öt éves időszakban – tette hozzá a Deloitte szakértője.

Karli Péter, a Technológia, Média és Telekommunikáció iparági munkacsoport közép-európai igazgatója kiemelte: Az idei listán szereplő Fast 50 vállalatok átlagos növekedése 1.271 százalék volt, ami a verseny történetében az eddigi legmagasabb.

A Fast 50 cégek közel felét a szoftvergyártó vállalatok adják, ők a teljes ranglista 24 helyét foglalják el. A szoftvercégek dominanciája ma tehát még egyértelmű, de jövőre már várhatóan felzárkóznak hozzájuk az internet-szolgáltatók is. Ennek oka, hogy az internet-szektor idővel számos szoftver-alkalmazást hasznosít, és itt a felhasználók száma továbbra is jelentős növekedést mutat Közép-Európában. A Deloitte szakértője elmondta: Ahhoz, hogy egy vállalat indulhasson a versenyen, számos feltételnek kell eleget tennie. Éves árbevételének például az elmúlt öt év (2003–2007) mindegyikében el kell érnie az 50 ezer eurót, egy közép-európai országban kell székhellyel rendelkeznie, saját fejlesztésű technológiát kell létrehoznia, illetve jelentős összeget kell kutatás-fejlesztési tevékenységre fordítania.

Az indulás alapvető kritériuma továbbá, hogy a jelentkezők nem lehetnek stratégiai nagyvállalatok többségi tulajdonában lévő leányvállalatok. Az indulás részletes feltételei megtalálhatók egyébként a www.deloitte.com/fast50ce oldalon is.

A Fast 50 versenyre jelentkezők részvételi jogosultságát a Deloitte képviselői a jelentkező vállalatok által átadott pénzügyi kimutatásokban szereplő árbevétel-adatok összehasonlítása útján ellenőrzik. A Deloitte nem auditálja a vállalatokat, és nem elemzi a pénzügyi helyzetüket – mondta Karli Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.