BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Toyota: "Sokkoló számok"

A japán autógyártó jelentése szerint hatvankilenc százalékkal csökkent a cég adózott nyeresége. A Toyota csökkentette az év végére vonatkozó profit-kilátásait.

Szeptemberig hatvankilenc százalékkal, 139.8 milliárd jenre csökkent a Toyota adózott nyeresége. A rossz eredmények hatására a japán autógyártó 1.25 trillió jenről 559 milliárd jenre módosította a március 31-ig teljesítendő profitcélt – írja a BBC.

Tsutomu Yamada, a Kabu elemzője úgy fogalmazott: "sokkoló számokat" látott és nem gondolta volna, hogy ekkora zuhanás következik be. Hasonlóan vélekedett az Okasan Securities szakértője is, aki szerint a hatalmas negatív meglepetés biztosan érezteti majd hatását a vállalat részvényárain is.

A Toyota- papírok az év eleje óta 37 százalékot veszítettek értékükből, 10 százalékos esés előzte meg az eredmény bejelentését is. A gyártó eddig jobbat szerepelt, mint amerikai vetélytársainak jó része, mivel üzemanyag-takarékos modelljei megfelelő választ adtak a válság idején bekövetkező változásoknak. A most bejelentett veszteség azonban az üzletág egészének gyengélkedését jelzi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.