BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Vakon lövés a sötétbe" a Robin Hood-adó - Nem is lesz mit megadóztatni az Ásványolaj Szövetség szerint

Érvényesíteni fogják áraikban a megemelt társasági adó hatását az érintett versenypiaci energiatársaságok.

Emiatt romlik vevőik, az ipari fogyasztók versenyképessége, meginog a hazai üzleti környezet stabilitása, kiszámíthatósága, összességében pedig csökken az ország tőkevonzó képessége – jósolják a lapunk által megkérdezett üzletemberek. Az Országgyűlés hétfőn szavaz a Robin Hood-adóként ismert 8 százalékos tehernövelésről.

A pénzt az energiaágazat öt csoportjától szedik majd be, ezek a szénhidrogén-termelő, az olajtermék-előállító és -kereskedő, a versenypiaci áramkereskedő, a versenypiaci gázkereskedő, valamint az 50 megawatt beépített kapacitás fölötti áramtermelő társaságok.


Az így beszedendő 30 milliárd forintból a hazai távhőellátás versenyképességét szándékozzák javítani. Ennek mikéntje azonban a szakértők szerint pillanatnyilag több mint nyitott. Ráadásul az adóemeléssel ennek az összegnek éppen a kétszerese gyűjthető be – számolták ki a Magyar Ásványolaj Szövetségnél a 2007-es cégadatok alapján.

A társulás alelnöke, Varga István szerint a következő évben viszont megeshet, hogy a megcélzott vállalatok adóalapja a megromlott működési feltételek miatt olyan szintre csökken, hogy az adó vakon lövés lesz a sötétbe, vagyis már nem is lesz mit megadóztatni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.