BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságtanácskozások sora az Opel megsegítésére

A nehéz helyzetbe került Opel autógyár megsegítésére válságtanácskozások sorozata kezdődik hétfőn Berlinben, Angela Merkel kancellár vezényletével.

A kancellár vasárnap sejteni engedte, hogy a kormánynak szándékában áll az amerikai anyavállalat, a General Motors súlyos pénzügyi zavara miatt szorult helyzetbe került német autógyár támogatása, értesülések szerint ezzel kapcsolatban ugyanakkor a kormányban megoszlanak a vélemények.

Michael Glos gazdasági miniszter például ellene van, hangoztatva, hogy egy autógyár közvetlen megsegítése veszélyes precedenst jelenthet. Utána ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy a különböző ágazatok, illetve szakmák sorra állnak majd elő hasonló igényekkel.

Vasárnapi sajtóértesülések szerint a szerte az országban csaknem 26 ezer alkalmazottat foglalkoztató Opel mintegy 1 milliárd eurós garanciavállalást kér a kormánytól, illetve a tartományoktól a General Motors akut válsága okozta nehézségek elhárítására. Az egyik legtekintélyesebb európai, illetve német autógyár foglalkoztatottai munkahelyükért aggódnak, miközben már korábban elutasították a General Motorsnak azt a követelését, hogy jövőre - a takarékosság jegyében - fagyasszák be a béreket. Az Opel a hét végén ezt követően állt elő a szövetségi, illetve tartományi garanciavállalásra irányuló kérésével, ezt néhány tartomány - ahol a cégnek üzemei vannak - már előzetes támogatásáról biztosított. A támogatás előzetes kinyilvánítása ugyanakkor Berlinben értetlenséget okozott, mivel kormányzati szinten még nincs végleges álláspont.

Mindenesetre Angela Merkel hétfőre a kancellári hivatalba rendelte az Opel németországi vezetőjét, a General Motors európai főnökét, továbbá az üzemi tanács elnökét. Kedden pedig a kancellár pénzügy-, továbbá gazdasági miniszterével, továbbá az érintett tartományok vezető képviselőivel kívánja megvitatni az Opel megsegítésének kérdését, döntés pedig szerdára várható. A kérést előterjesztve az Opel azt hangoztatta, hogy a vállalat jelenleg fizetőképes, a garanciavállalásra a General Motors válságának súlyosbodása esetén lesz szükség.

Értesülések szerint az esetleges támogatást a kormány szigorú feltételekhez kötné, ugyanakkor a munkahelyek biztosításával, valamint a beruházások jövőjével kapcsolatban feltételeket támaszt az üzemi tanács is. A kormány ugyanakkor azon a véleményen van, hogy adott esetben csak egyedi támogatásról lehet szó, s nem tervez semmiféle országos segélyprogramot a súlyos értékesítési gondokkal küszködő német autóipar számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.