BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bedőlési rizikó - Nincs többé önerő nélküli lakáskölcsön

Az elmúlt hónapok eseményei a hazai jelzálog-hitelezési piacra is hatással voltak: a kondíciók, feltételek megváltozásával az árverseny és az átláthatóság is csökkent – áll az Otthon Centrum Hitel Center most megjelent elemzésében.

Mindezek mellett a megkövetelt önerők mértékének emelkedése érinti leginkább az ügyfeleket, hiszen míg a válságot megelőző időszakban több hitelintézet is foglalkozott magas finanszírozású hitelekkel, addig mára ezek a termékek teljesen megszűntek – hívta fel a figyelmet Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerének ügyvezető igazgatója.

Véleménye szerint a hitelek bedőlésének rizikója folyamatosan növekszik, emiatt követelnek most magasabb, átlagosan 20-30 százalékos önrészt a bankok. Megnőtt a hitelbírálati idő is, a korábbi négy-öt hetes átfutás most átlagosan két héttel tovább tart.

Ennek oka egyrészt azon bankon megrohamozása – és emiatt a megnövekedett adminisztráció –, amelyek még kínálnak svájcifrank-alapú hitelt, másrészt viszont a kockázatkerülőbb hitelezési politika miatt körültekintőbbek lettek az adósminősítési folyamatok.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.