BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gáz: tart a visszaszámlálás

Még két napig rendezheti oroszországi gázszámláját Ukrajna.

Ha nem fizeti ki az 1,67 milliárd dollárnyi lemaradást és a 450 millió dollárnyi büntetést, az eladó nem köti meg vele a 2009-es gázszállítási szerződését, és nem is küld gázt január 1-jétől. Az orosz Gazprom e lehetőségről már több napja értesítette európai vevőit, amelyek a 2006-os válság megismétlődésétől tartanak. Magyarországon ötlépcsős korlátozásra készültek fel. Ukrajna 30 milliárd köbméter földgázt tárolt be, felét az európai ellátás biztonságára szánja. Tele vannak az E.On Földgáz Storage hazai gáztárolói is, ezekből azonban fizikai okokból egy nap alatt nem vehető ki annyi gáz, amennyi az ország teljes napi ellátására elég lenne, az orosz tranzit elakadása esetén pedig a pótlólagos importforrások is bezárulhatnak. Magyarországnak persze van némi saját gáztermelése, de szüksége van behozatalra is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.