BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Története legtragikusabb bejelentésére készül a Toyota

Több mint hét évtizedes fennállása óta a Toyota első alkalommal jelentheti be hétfőn, hogy üzemi eredménye negatívba fordult - jelentette a Kyodo hírügynökség.

Várhatóan a második félévre fogja bejelenteni a konszolidált veszteséget a Toyota, ám az nem valószínű, hogy olyan mértékűt, hogy az első félévi nyereséget is feleméssze - mondta Koji Endo, a Credit Suisse elemzője. A cég első féléves üzemi eredménye még 1,57 milliárd dollárra, vagyis 140 milliárd jenre rúgott. A japán autógyártókat egyaránt sújtja a kereslet csökkenése és a jen szokatlan szárnyalása.

A társaságtól származó értesülés szerint a Toyota újratervezheti a jövő évet, ugyanakkor tartózkodni fog a 2009-re vonatkozó gyártási és értékesítési előrejelzések nyilvánosságra hozatalától. Mindazonáltal elemzők szerint a márka jövő évi járműértékesítése valahol 8 és 8,7 millió darab között lesz, míg 2007-ban még 9,37 milliót adott el világszerte.

A Toyota, amely a japán sajtó szerint a General Motors csoportot is megelőzve a világ legnagyobb autóipari konszernjévé vált, utoljára 1937-ben jelentett üzemi veszteséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.