BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gazprom elindította a gázszállítást

Pár perce, 8 órakor elindult Oroszországból Európa felé a földgáz, várhatóan szerda este eri el az EU határát.

Már áramlik a földgáz az orosz szállítórendszeren az európai vevők felé. Az Ukrajnán keresztüli tranzit felélesztésére a tegnap délután 5-kor aláírt dokumentumoknak köszönhetően kerül sor. Eszerint a tranzitot két nemzetközi szakértőcsoport vizsgálja, az egyik Ukrajnában, a másik Oroszországban.

A gázt legelőször a Kurszki területen lévő Szudzsa állomás felől a Balkán irányába közép-európai idő szerint 8 órakor, idézi az MTI-Eco az Itart-TASZSZ hírügynökséget. Eszerint az UkrTranszGaz illetékesei megkapták a Gazprom értesítését az első próbaszivattyúzás megkezdéséről. Orosz becslések szerint a gáz Lengyelországba szerdán délután 16 óra körül megérkezhet. Ukrán részről viszont azt mondták: mivel jelenleg "visszafelé" áramlik a gáz a tranzitvezetéken (az ukrajnai tárolóktól az ipari létesítmények felé), az áramlás megfordítása nyomán Ukrajna nyugati határára legkorábban 36 óra múlva juthat el a gáz.

Ez egybeesik a korábbi közlésekkel, mely szerint a gáz műszaki okokból csak szerda este éri el az EU határát, tehát Szlovákiát és Magyarországot. Akkortól viszont helyreáll a hazai "gázrend". Az ellátás most is zavartalan, de az a szokásosnál nagyobb kereskedelmi tárolói kivéten, biztonsági készleteken, erőltetett ütemű hazai termelésen, megnövelt nyugati importon és felhasználás korlátozáson alapul. Nálunk sokkal jobban várnak az orosz gázra azok a délkelet-európai országok, amelyeket a - továbbra is megoldásra váró - orosz-ukrán gázviszály teljesen elvágott a gáztól. Ezen országok Magyarországról, illetve magyar részvétellel jutnak földgázhoz, ellátásuk így is hiányos, távfűtésük akadozik. Ukrajna az év eleje óta nem kap orosz gázt, ellátásán az újrainduló tranzit sem segít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.