BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Krízis: folyamatos leépítések

Tízből hét vállalat létszámcsökkentésre számít az idén, ennél is többen vélik úgy, hogy a pénzügyi válság és a gazdasági tevékenység lassulása jelentős hatással lesz az üzleti eredményekre és a vállalat HR-programjaira. A Hewitt Associates által az Európai Humánerőforrás Klub felkérésére készített felmérésből kiderült, szinte minden cég döntött már a recesszió kezelésére vonatkozó intézkedésekről, többen neki is láttak a végrehajtásuknak. Többségüknél az intézkedések fő célja a gyártási kapacitás és a költségek csökkentése, háromnegyedüknél az alkalmazotti létszám mérséklése, valamint a termelékenység javítása, illetve a kölcsönzött munkaerőre vonatkozó szerződések felbontása. Minden harmadik vállalat viszont igyekszik ennél sokkal átfogóbban reagálni: egyidejűleg valósítja meg a HR-költségvetés csökkentését, a legtehetségesebb munkavállalók kiválasztását, a célzott vezetőfejlesztéseket és a felvásárlásokat. Minden negyediknél felülvizsgálják a javadalmazást és a juttatási csomagokat, ideértve a hosszú távú ösztönzőket is.
A Hewitt Associates egy másik, 40 országot feltérképező felmérése rávilágít (Amerikában 640, az ázsiai csendes-óceáni térségben 709, Európában pedig 452 vállalat bevonásával zajlott), hogy a cégek háromnegyede csökkenti a fizetési kereteket. Nyugat-Európában tízből hat, Kelet-Közép-Európában minden második munkaadó még a teljesítményalapú juttatások terén is karcsúsít. A fizetéseken leginkább a magyar, román, lengyel és bolgár vállalatok igyekeznek spórolni. Romániában például az eredetileg tervezett 10-15 helyett már csak 5-7 százalékos béremelés várható az idén a Hewitt Associates szerint.
A cégek egynegyede a vezetői bónuszok mérséklését, 4 százalékuk pedig a menedzserfizetések csökkentésének eszközét is beveti a spórolás érdekében. Leonardo Sforza, a Hewitt Associates európai ügyekért felelős vezető tanácsadója és kutatási vezetője, egyben a felmérés összefoglalójának írója szerint: „A válság inkább átalakító, mintsem periodikus hatású, a HR pedig nagyban hozzájárulhat e folyamathoz. Ennek érdekében a HR-nek egyensúlyba kell hoznia a rövid távú piaci és működési feltételeket a hosszú távú személyzeti kérdésekkel – például a tehetség- és vezetőfejlesztéssel –, és azonnali megoldást kell találnia.”
Ha az adatokat nézzük, azt látjuk, a vállalatoknál az előléptetések száma is csökken a krízis idején - hívta fel a figyelmet Balázs György. A Hewitt magyarországi igazgatója hozzátette: Európában a cégek több mint negyede számít arra, hogy megtorpannak a munkatársi karrierek. Érdekes jelenség: hiába kapaszkodnak egyre többen a székükbe, s tartanak attól, hogy elveszítik a munkájukat, a vállalat iránti elkötelezettség folyamatosan csökken a munkatársakban, kizárólag a biztonságságérzet növelése kerül előtérbe. A magyarországi Hewitt kidolgozott egy úgynevezett HR-tízparancsolatot, amelyet érdemes megfontolni, különösen most, a válság idején. Ezek közül talán a legfontosabb: a kiemelt területekre kell összpontosítani; ez viszont azt is jelenti, hogy el kell engedni bizonyos dolgokat. A HR-költségvetés szinte minden cégnél apad, vagyis nem valósulnak meg a korábbi humánpolitikai tervek. Rangsorolni kell a korábbi célkitűzéseket, s az első helyeken lévő feladatokra még inkább koncentrálni. A transzparencia, a nyitottság, a következetesség a vállalaton belül most elengedhetetlen, mint ahogy az is, hogy a HR több figyelmet szenteljen a tehetségeknek. Legalább ilyen fajsúlyos, hogy a dolgozók igényeit, motivációját a HR ismerje, térképezze fel, ez segít csökkenteni a bizonytalanságot és javíthatja az elkötelezettséget, sőt, a hatékonyságot is. KI



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.