BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsapott a GVH: korlátozták volna a versenyt a patikák

A Hungaropharma és gyógyszertárak által alkotott Gyöngy Patikalánc működését szabályozó együttműködési megállapodás két pontja alkalmas lehet a verseny korlátozására – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. A versenyhatóság megtiltotta a kifogásolt pontok alkalmazását.

A Hungaropharma Zrt. stratégiai együttműködésre vonatkozó ajánlatot tesz gyógyszertárak részére: 2008 első félévének végéig a magyarországi gyógyszertári forgalom 22 százalékát adó 490 gyógyszertárral kötött megállapodást.Az együttműködés koordinálására az érdekeltek Partnerpatikai Társaságot (jelenlegi elnevezése: Gyöngy Stratégia Szövetség) hoztak létre.

A GVH 2008 áprilisában indított eljárást a Hungaropharma ellen, hogy kiderítse: a társaság és a gyógyszertárak között létrejött együttműködési megállapodás nem sérti-e a versenytörvényt. A vizsgálat után a versenyhatóság megállapította, hogy a dokumentum két pontja alkalmas a piaci verseny korlátozására. Az egyik, hogy a gyógyszertár saját akciót csak akkor tarthat, ha azzal az együttműködés összes résztvevőjét képviselő tagi tanács egyetért. A másik aggályos pont a továbbeladási árak meghatározását rögzíti.

A jogsértés megállapításán túl az ügyben bírságot nem szabott ki a GVH, mivel a Hungaropharma elismerte a jogsértést és az eljárás során aktívan együttműködött a versenyhatósággal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.