BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mol-emelkedés: volt egy az átlagosnál jobban értesült hazai kör

Az orosz Szurgutnyeftyegaz olajóriás 1,4 milliárd euróért megvette a Mol Nyrt. 21,2 százalékát az OMV-től. Elemzők kézenfekvőnek tekintik, hogy a Mol egészének megszerzéséről lemondott osztrák cég megvált Mol-hányadától, főleg, hogy 2011-től nyugdíjba engedi az OMV–Mol erőegyesítésen dolgozó vezérigazgatóját is.

Annál inkább meglepődtek a Putyin-hátterűnek mondott Szurgutnyeftyegaz lépésén. Az olajóriásnak ugyanis sem stratégiai, sem kereskedelmi kapcsolata nincs a Mollal. Utóbbi le is szögezte közleményében, hogy a Szur-gutnyeftyegazt pénzügyi befektetőnek minősíti, s folytatja eddigi értékteremtő stratégiáját.

Forrásunk szerint a tegnap bejelentett megállapodásra nem kerülhetett sor a kormánynyal való egyeztetés nélkül. Tény, a Mol-részvények múlt heti emelkedése alapján volt egy az átlagosnál jobban értesült hazai kör.

„A Mol iránt akár ismételt felvásárlási harc is kibontakozhat” – mondta lapunknak Kovács Karád, a Cashline elemzője. Szerinte nem lesz veszélyes az orosz befolyás a Molban, vezetése ugyanis továbbra is megkerülhetetlen a menedzsmentközeli tulajdonosok 50 százalék körüli aránya miatt. Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint az ügylet révén jobban teljesíthetnek a Mol-részvények.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.