BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Arcul csapta a légiipart a Ryanair bejelentése

Az ír fapados légitársaság ma a prognosztizált profitsáv legalsó értékére módosította haszonnal kapcsolatos várakozásait. A hírek nem csak a Ryanair, de a szektor egészének részvényárfolyamait is lefelé indították.

A Ryanair korábban 200-300 millió eurós profitot jelzett előre erre az évre, a cég most közölte: az érték a sáv legalsó részén mozog majd. A hír egy a Reutersnek nyilatkozó elemző szerint megrémítette a befektetőket.

Ezt mutatja az is, hogy a vártnál kedvezőbb negyedéves eredmények ellenére a fapados cég részvényeinek árfolyama 10 százalékos zuhant.

"Azt hiszem, nem hittek neki (Michael O’Leary vezérigazgatónak), amikor 15-20 százalékos visszaesést jósolt. Most, hogy ennél is erősebb csökkenést vár a cég, a befektetők kezdenek megrémülni" – kommentálta az eseményeket egy dublini elemző.

Várhatóan a British Airways és a Virgin a Ryanairnél is nagyobb veszteségeket könyvel majd el – a hír a szektor más tagjainak részvényárfolyamát is lenyomta.

A Ryanair korábban közzétett felmérése szerint az utasok kétharmada hajlandó lenne állva tölteni egy egy órás repülőutat, ha ez nem kerülne pénzbe. A fapados légitársaság a reptéri költségekre hivatkozva a nyári szezonhoz képest 40 százalékkal csökkenti a londoni Stansted reptérről bonyolított forgalmát. 10 járat megszűnik, 30 járaton pedig csökkentik a szolgáltatások számát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.