BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az USA készül az influenza kivédésére, nálunk is hamarosan indul a kampány

Az Omninvest először a hazai oltóanyag igényeket elégíti ki, aztán ad csak el külföldre

Példátlan oltási kampányba kezd ősszel az amerikai kormányzat. A The Washington Post azt írja, hogy néhány hónap alatt a fél országot be akarják oltani az új influenza ellen.

Bár az Egyesült Államokban az évek során a népesség több mint fele megkapta például a himlő és gyerekparalízis elleni oltást, ilyen rövid idő alatt ennyi embert még nem oltottak be. Versenyt futnak az idővel, hogy teszteljék a vakcinát, a gyártással pedig máris késésben vannak: október közepéig, amikor az előrejelzések szerint tetőzik majd az új fertőzési hullám, csak a tervezett mennyiség egyharmadával lesznek kész.

A hazai egészségügy is felkészült a járványra. A kormány 6 milliárd forintot különített el e célra és 4 millió adag védővakcinát rendelt meg az Omninvest Kft.-től, a cég hetente 500 adag oltóanyag gyártására képes. S csak a hazai igények teljesítését követően ad el más országoknak a H1N1 vakcinából.

A hatóanyag klinikai vizsgálatai folynak. Hamarosan megkezdődik a kampány is. Tervek szerint októberben megkezdődhet a hazai vakcináció, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján. S noha oltási sorrendet állítottak föl a pandémiás tervben, ami szerint a kismamák, a krónikus betegek és idősek, valamint a stratégiai területeken dolgozók kaphatnának elsőként védőoltást, ám Falus Ferenc tisztifőorvos szerint - mivel az oltás önkéntes - bárki hozzájuthat időben a vakcinához. Elegendő továbbá a megbetegedettek  terápiájához szükséges antivirális gyógyszerkészlet is, amelyet az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben tárolnak - tette hozzá a tisztifőorvos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.