BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az E.ON 200 millió köbméter gázt ad a Srbijagas-nak

Az E.ON Földgáz Trade Zrt. ma Budapesten gázértékesítési szerződést írt alá a Srbijagas szerb gáztársasággal.

A megállapodás értelmében az E.ON Földgáz Trade 2009/10 telén 200 millió köbméter földgázt szállít a szerb gáztársaság részére. A szerződéses mennyiséget az E.ON Földgáz Trade biztosítja saját beszerzési portfoliójából és az E.ON Földgáz Storage magyarországi gáztárolóiban lesz betárolva. A 200 milliós kontingensből a Srbijagas napi 3 millió köbméteres gázellátást vehet igénybe még nemzetközi gázellátási zavar esetén is. Ez a mennyiség a szerbiai téli napi csúcsigény mintegy harmada, így a megállapodás jelentősen javítja az ország ellátásbiztonságát.
 
A szerződött mennyiséget az E.ON Földgáz Trade magyarországi kötelezettségei teljesítése mellett is biztosítani tudja gázbeszerzési portfóliójából. A megállapodást az E.ON Földgáz Storage 600 millió köbméteres zsanai tárolóbővítése tette lehetővé, mivel a 35 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően van elegendő tárolókapacitás a regionális igények kielégítésére.


 
A 2009. januári gázválság folyamán az E.ON 30 millió köbméter földgázzal segítette a szerb gáztársaságot és 16 millió köbméter gázt szállított Boszniába, mivel ezen országok nem rendelkeznek alternatív gázbeszerzési forrással ill. gáztárolói kapacitással.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.