BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három hét múlva indul az Északi Áramlat építése

Dánia véglegesen jóváhagyta, hogy a Gazprom által és más cégek bevonásával építendő Északi Áramlat gázvezeték a Balti-tenger Dániához tartozó felségvizein át haladjon Németország felé. Oroszország, Svédország és Finnország rábólintására is szükség van még, utóbbi a környezetvédelmi hozzájárulást már megadta. Frank Dudley, az Északi Áramlat konzorcium szóvivője szerint az év végére mindegyik végleges jóváhagyás befut, de hangsúlyozta, hogy az összes adminisztrációs munka más-más módon halad.

A Bloomberg a dán energiaügynökség egyik illetékesét idézi, aki szerint három hét múlva megindulhat az összesen 1220 kilométer hosszú, ezen belül 137 kilométeren át a tenger alatt vezető Északi Áramlat lefektetése. A vállalkozás, amelynek a német BASF-hez tartozó Wintershall Holding, a szintén német E.On Ruhrgas és a francia Gaz de France is tagja, évi 55 milliárd köbméter gázt továbbít 2012-től.

A cső a balti-tengeri Bornholm szigetnél érintené a dán felségvizeket, mintegy 160 kilométerre Koppenhágától keletre. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök egyébként szeptember 16-án tárgyalt az Északi Áramlatról dán kollégájával, Lars Loekke Rasmussennel az orosz kormány honlapja szerint. Matti Vanhanen finn miniszterelnökkel várhatóan október 25-én találkozik a szentpétervári üzleti fórumon. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.