BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több tízmilliárd forint érkezhet a magyar turizmusba

A kormány a múlt héten elfogadta a víziturisztikai stratégiát. Több milliárd értékű uniós forrás válhat elérhetővé aktív turisztikai fejlesztésekre.

Több mint hatvanötmilliárd forint értékű uniós forrás válhat elérhetővé aktív turisztikai fejlesztésekre ebben a ciklusban, ebből juthat pénz egyebek között a víziturizmus fejlesztésére is – közölte Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára szombaton Szentgotthárdon az Aktív Rába – Akadályból élményt címet viselő konferencián.

Fotó: Varga György / MTI

Az államtitkár elmondta, hogy 

a kormány a múlt héten elfogadta a víziturisztikai stratégiát, amelynek részleteit egy színes tájékoztató anyagban október végén teszik közzé.

Az államtitkár szavai szerint a forrásokhoz való hozzáférést segítheti az olyan hálózatos együttműködés is, mint amilyet a mostani szentgotthárdi konferenciát szervező Aktív Rába Szövetség hozott létre egy évvel ezelőtt.

A sikeres projekteknek vagy országos jelentőségűnek kell lennie, vagy pedig egy hálózatos fejlesztésnek. A rábai víziturizmussal kapcsolatos fejlesztési elképzelések mindkettőnek megfelelnek – mondta. Hozzáfűzte: Magyarországon háromezer kilométernyi hajózható folyó van, a természetes tavakkal együtt pedig az adottságaink fantasztikusak. Mindennek ellenére ma még a lehetőségeink csak nagyon kis részét használjuk ki.

A víziturizmusnak jelenleg nincs egységes marketingje, a vízitúrázásra vonatkozó szabályok sok esetben elavultak és néhány pontban indokolatlanul szigorúak, ugyanakkor a vízi útvonalak mellett elérhető szolgáltatások további bővítésre szorulnak – sorolta személyes túraélményeit is példaként felhozva Révész Máriusz.

Olyan, több funkciót ellátó megállópontokat lehetne létrehozni a folyók mellett, amelyek egyszerre szolgálhatná a kerékpáros és a bakancsos turistákat, illetve a vízitúrázókat is – vetette fel.

Ehhez például olyan szállító járműveket is be lehetne szerezni, amelyek kerékpárok, kenuk, kajakok szállítására is alkalmasak.

Így érkezhetnének turistacsoportok mondjuk kerékpárral, akik a túrát a vízen folytathatnák – mondta.

Kocsis Zsolt, az Aktív Rába Szövetség elnöke ismertette: az elmúlt egy év során sikerült tagszervezeteikkel egyeztetni azokat a térségi fejlesztési elképzeléseket, amelyek elsődleges célja a folyó átjárhatóságának, hajózhatóságának növelése.

Eredményeik közé sorolta például az idei nagyszabású szezonnyitó rendezvényük megszervezését, a Rába takarítására szervezett több akciójukat. Közreműködtek például abban is, hogy a csörötneki híd alatt több mint nyolcvan évig a vízben pihenő régi hídpillérek darabjait végre sikerült eltávolítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.