BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Takarékos gyógyszerkassza

Körülbelül 14-15 milliárd forintos megtakarítás várható az idei gyógyszerkasszában. A gyártók 12 százalékos különadója ugyanis 42 milliárd forinttal gyarapította az idei 300 milliárd forintos költségvetési előirányzatot – mondta a Világgazdaságnak Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ártámogatási főosztályának vezetője. Az idei kiadás várhatóan 327-328 milliárd forint lesz.

Mivel a jövő évi költségvetésben a gyógyszerkassza előirányzata változatlan marad, és a gyártói befizetések csökkennek az általuk kutatás-fejlesztésre szánt források 20 százalékával, változatlan szabályozás mellett a biztosító várható gyógyszerkiadása 350-360 milliárd forint lesz. Ez 50-60 milliárddal kevesebb a jövő évi elő-

irányzatnál.

Az idén igazán új, innovatív készítményt nem fogadott be a biztosító a támogatott gyógyszerkörbe, csupán kilenc új generikus szerrel bővült a paletta.

Emellett azonban még volt tartalék a generikus szerekre alkalmazott árversenyben, hiszen 2009-ben 737 különböző orvosság ára mérséklődött átlagosan 7,5 százalékkal. A legnagyobb mértékben, 22,38 százalékkal egy antiepileptikum ára csökkent, 20 százalékkal lett olcsóbb két immunszupresszív készítmény.

Egyébként a generikus-árverseny két évvel ezelőtti bevezetése óta jelentős megtakarítással járt a biztosító gyógyszerkasszájában. Ám jövőre számos régi és olcsó készítmény lekerül a listáról, s helyükbe új generikumok lépnek, hiszen számos originális készítmény szabadalmi védettsége lejár. E miatt döntött úgy a kormány, illetve erősítette meg a döntést a parlament, hogy új lehetőséget keres. A december közepén elfogadott úgynevezett salátatörvény részeként nemzetközi referenciaárat vezetnek be. E szerint egy-egy gyógyszerhatóanyag-csoportban az öt legolcsóbb európai uniós árhoz viszonyítják a hazai árakat. Ha ez utóbbiak 40 százalékkal meghaladják a nemzetközi átlagárat, úgy megvonja tőlük a biztosító a támogatást. Ettől árcsökkentést remél a tb-kassza, ám a hazai gyártók attól tartanak, hogy veszélybe kerülnek az exportárak. Lapunk úgy tudja: mivel nem készültek el a részletes szabályok, ez az intézkedés csak 2010 közepén léphet hatályba.

Egyébként jövőre egyszerűsítik az egyedi méltányosság alapján igényelhető gyógyszerhez jutást. Az OEP szeretné elérni, hogy a sok adminisztrációval járó egyedi kérvényezés helyett a gyártók kérjék a készítményük rendes támogatási rendszerbe való bekerülését.

Január 1-jétől 23 új termék kerül föl a tb-listára, ezek közül 14 új generikus orvosság, 9 pedig teljesen új hatóanyagot tartalmaz, illetve egy korábban már támogatott hatóanyag új gyógyszerformája. Ezek között van a Parkinson-kór kezelésére szolgáló készítmény, a cukorbetegség teljesen új terápiáját szolgáló, a glaukóma, illetve a hangulatzavarok kezelésére alkalmas szerek. A támogatásba kerüléshez nincs szükség jogszabály-módosításra.

Ugyancsak januártól csökken 338 termék ára, átlagosan 3 százalékkal. Ezzel együtt 417 készítmény átlagosan 1,9 százalékkal lesz drágább. Ám ezek helyett vannak olcsóbb helyettesítő orvosságok. A főosztályvezető szerint egyébként e készítmények egy részének forgalmazása a közeljövőben megszűnik, ezért nem kezdeményezte a gyártó az árcsökkentést.


Változások gyógyszerfronton 2010-ben

Nemzetközi referenciaárazást vezetnek be

Egyszerűsödik az egyedi méltányosság

A gyógyszerek térítési díjából való közvetlen engedmény helyett egységes térítési díj lesz


Egyszerűsödik az egyedi méltányosság

A gyógyszerek térítési díjából való közvetlen engedmény helyett egységes térítési díj lesz

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.