BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyponton stagnál az építőipar

Hónapokra befagy a közbeszerzési piac, mivel már csak az új kormány dönthet

Az idén a recesszió negyedik évébe lépett az építőipar, s az építési piac válságának elhúzódása ebben az évben még fel is erősítheti a negatív folyamatokat – mondta lapunknak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke.

A szövetség felmérése szerint ebben az évben mintegy 1800 milliárd forint értékű országos építési-szerelési tevékenységre lehet számítani, ennek mintegy 50-55 százaléka lehet a közmegrendelésre végzendő munka. A várható forgalom jó esetben a recessziós mélyponton való stagnálást jelentheti.

 Ezen belül azonban nagy lesz a szóródás. Az ÉVOSZ által megkérdezett cégek várakozásaiból arra lehet számítani, hogy a mélyépítés, az infrastruktúra-építés és a környezetvédelmi beruházások területén dolgozó cégeknél 2-5 százalékos bővülés, a magasépítés, a szak- és szerelőipar területén viszont 3-4 százalékos csökkenés várható. Az ágazat nagy vesztese, a lakásépítés további 10-12 százalékos visszaesést szenved el.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.