BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meghajlással kért bocsánatot a Toyota elnöke

Bocsánatot kért a kínai autóvásárlóktól Akio Toyoda, a Toyota Motor Corp. elnöke Pekingben, amiért visszahívásaival kellemetlenséget és aggodalmat okozott a fogyasztóknak, egyben közölte, hogy Kínában 13 százalékkal kívánják növelni eladásaikat - olvasható a cég első emberének sajtótájékoztatójáról szóló jelentésekben.

"Őszintén bocsánatot kérek a tömeges visszahívásokért, amelyek a kínai vásárlókat érintették és ezzel aggodalmat keltettünk bennük" - mondta Toyoda, szavait meghajlással nyomatékosítva.

A Toyota összesen 75.552 RAV4 típusú szabadidő-autót kényszerült visszahívni január végén gázpedál-problémák miatt. A Prius és a Lexus modellek esetében Kínában nem kellett beavatkozni - tájékoztatott Toyoda.

A világ legnagyobb autógyárának elnöke arról biztosította az érintett kínai autótulajdonosokat, hogy a problémát igyekeznek mielőbb megoldani és további lépéseket tesznek a biztonság- és a minőségellenőrzési rendszer javítására, a technológiai fejlesztésre. Egyúttal közölte, hogy a hibák eredetét feltáró bármilyen vizsgálatban készséggel együttműködik. Csakúgy, mint Washingtonban, itt is megjegyezte: a hibák a túlságosan gyors termelésbővítés és az ezzel nem összhangba hozott ellenőrzés számlájára írandó.

A Toyota első embere, aki az Egyesült Államokból egyenesen Kínába utazott, kihagyva a genfi autókiállítást, Pekingben hangsúlyozta, hogy mennyire fontosnak tartja a kínai piacot. Mint mondta: reméli, hogy a kínai vásárlókat sikerül jobban megnyugtatni, bizalmukat helyreállítani, miután személyesen is szól hozzájuk.

A Toyota Motor Kínában tavaly 21 százalékkal növelte eladásait. 709 ezer gépkocsit értékesített a világ immár legnagyobb piacán, ahol 2009-ben - az Egyesült Államokat megelőzve - 13,64 millió autót adtak el. A cég elnöke most megerősítette, hogy az idei évben 13 százalékkal, 800 ezer darabra kívánják növelni az eladásaikat. A Toyota Európában idén 5 százalékos forgalomcsökkenéssel, 840 ezer darabbal számol.

A legfrissebb céges adatok szerint februárban visszaestek a Toyota eladásai. Míg januárban 72 ezer darabot értékesítettek, addig az év második hónapjában 45.400-at.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.