BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Totálkáros az autópiac

Az idén sem várható, hogy visszakapaszkodik a mélypontról a hazai autókereskedelem – állítják lapunknak a piaci szereplők, akik szerint még az utolsó remények is szertefoszlottak a márciusi hitelezési szigorítás nyomán.

A kemény feltételek ugyanis elrettentik a banki kölcsönből vásárlókat. Készpénzes vevő pedig kevés van. A válság és a korábbi hitelpiaci felelőtlenség miatt számos cég kibukott a sorból, 250 márkakereskedést számoltak fel, s több mint tízezer embert bocsátottak el. Ez szakmai megítélés szerint nem feltétlenül rossz üzenet, hiszen tisztulhat a piac. Amúgy is irreális egy ekkora országban ezer márkakereskedést fenntartani.

De a válság előtti évi 200 ezres autóértékesítés sem tükrözi a tényleges igényeket – vallják a szakértők, akik szerint legfeljebb 160 ezer új gépkocsi eladása reális. A várakozásokkal szemben a használt járművekkel kereskedők nem profitálnak az újautó-piac vegetálásából, nem rohamozták meg őket azok, akik számára reménytelen egy új jármű megvásárlása.

Ám nem zuhant akkorát a forgalmuk, mint a márkaszalonoknak: tavaly 20-30 százalékkal esett vissza az eladott használt autók száma. Eközben a telephelyek közül 150 végleg lehúzta a rolót.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.