BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még két év a lendületig

Az irodák és kereskedelmi ingatlanok iránti érdeklődés tartósan visszaesett Magyarországon, szakértők szerint legfeljebb 2012 körül találhat magára a szegmens.

A régióban valószínűleg az utolsók között indul be nálunk ez a piac. Törvényszerűnek látszik, hogy azok az országok lesznek az elsők ezen a téren, ahol a leggyorsabban tudnak reagálni a válság okozta változásokra.

Itthon a kiéleződő versenyben az ár mellett az ingatlan elhelyezkedése talán a legfontosabb kritérium a bérlők döntésében, ez abból is kitűnik, hogy a rosszabb helyen lévő irodák bérleti díja jóval nagyobb mértékben csökkent, mint a központi fekvésűeké. Előbbiek kiadása még így is jelentős nehézségekbe ütközik.

A 2012-re várt fellendülést is Budapest központi helyszíneire, elsősorban a belvárosba, a Váci út tengelye mentén, illetve Lágymányosra jósolják a kutatók. Az ingatlanpiac kiskereskedelmi szegmensében sem várható gyors javulás, két nagy projekt ugyan befejeződik a közeljövőben, ám semmi nem utal arra, hogy egyhamar újabb hasonló beruházások indulnának.

Az ingatlanfejlesztők mind az iroda-, mind a kiskereskedelmi piacon különféle túlélési stratégiákkal próbálkoznak, hogy megtarthassák a bérlőiket. Elsősorban a bérleti díj feltételeit teszik „barátságosabbá”.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.