BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nagy Testvér ismét jobban figyel

A lógósokat elektronikusan igyekeznek kiszűrni az észak-amerikai egyetemeken

Alkalmazás. Alighanem szép számban vannak azok a tanulók, akik a katedrától a lehető legtávolabb kívánnak helyet foglalni, hogy a professzor „hatásköréből” kikerüljenek, s nyugodtan foglalatoskodjanak a „saját” dolgaikkal, avagy netán békésen szunyókáljanak. Amikor az egyetemi aulák tömve vannak, s erre a létszámok növekedése miatt bizony egyre gyakrabban van példa, akkor ezt a stratégiát büntetlenül lehet végezni. Ám, úgy tűnik, a békés időszak is véget ér egyszer. Az Egyesült Államokban ugyanis egyre több helyen jelent meg az árgus szemmel figyelő Nagy Testvér, méghozzá egy „távkapcsoló” személyében.

A palm méretű, vezeték nélküli szerkezet a tanterembe való belépéskor automatikusan „kipipálja” a tanulót, azaz az esetleges késésről a tanár azonnal értesül, mint ahogy arról is, ha netán rossz választ ad egy bizonyos kérdésre. A készülék ugyanis aktív jelenlétet követel meg a hallgatóktól: az óra alatt folyamatosan érkeznek az úgynevezett feleletválasztós tesztkérdések, amelyekre a billentyűzeten található gombokkal kell válaszolni, ráadásul ezen válaszok helyessége az év végi jegy mintegy 20 százalékába számít bele. Mi több, a kérdésekre adott válaszok – színes grafikon formájában – azonnal láthatóvá válnak a falra felszerelt monitoron, így azok helyességét igen gyorsan és könnyen értékelni is lehet.

Jelenleg már több mint félmillió tanuló használja a készüléket, s úgy tűnik, a legnagyobb előnye, hogy – talán végérvényesen is – átalakítja a hallgatóknak a tanulmányaikhoz való hozzáállását. Ezáltal ugyanis rá vannak kényszerítve arra, hogy felkészülten érkezzenek az órákra, elolvassák a kötelező olvasmányokat, s az órákon is folyamatosan figyeljenek. S jóllehet a technológia viszonylag újnak számít, egyes egyetemeken már azt javasolják, hogy a hallgatók meglévő készülékeibe – például Black-berry mobiljukba, avagy iPadjük-be – építsék be azt a programot, amelyet az órákon is használ-hatnak. VG

A „klikkelős” készüléket – amelyet a youngstownbeli Turning Technologies gyárt – 30–70 dolláros áron kínálják, egyes egyetemeken a hallgatóknak meg kell vásárolniuk azt, míg másutt kölcsönözhetik. Úgy tűnik, a gyártó komoly sikert könyvelhet el, hiszen a várakozások szerint ebben az évben már több mint egymillió készüléket adnak el, mintegy 2500 egyetem számára. Ráadásul a potenciális használók köre tovább bővülhet, hiszen a középiskolákban is szép számban terjed az új technológia.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.