BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átalakuló vezetékes hangpiac

Magyarországon mintegy 2,3 millió előfizetőt érinthet az a 2005-ös jogszabály, amely előírja a szolgáltatóknak, hogy ez év december végével szüntessék meg a vezetékes hanghívások második tárcsahangját – jelentette be Mátrai Gábor, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési elnökhelyettese a tegnapi tájékoztatón. Ez a hagyományos rézérpáros telefonhálózatokra jellemző, ahol a belföldi és nemzetközi távhívásokban a korábban alkalmazott technológia miatt volt szükség a búgó hangjelzésre. A helyi telefonközpontok ugyanis nem voltak felkészítve hosszabb számok tárolására, ezért a 06-os belföldi, majd 1972-től a 00-s nemzetközi előtét tárcsázását követően egy második tárcsahang jelezte a belföldi, illetve nemzetközi távhívó központra kapcsolódást. Csak ezt követően tárcsázhatta az előfizető a tényleges hívószámot.

A digitális technológiaváltást követően manapság ezekre már nincs szükség. Az átállást szoftveres úton oldják meg a hazai szolgáltatók, ez várhatóan néhány tízmillió forintos beruházást igényel – mondta Villám István, a Magyar Telekom operatív szabályozási osztályvezetője. Hozzátette, a legnagyobb hazai vezetékes szolgáltató több ütemben hajtja végre az átállást, amely december 10-ig be is fejeződik. Az Invitel területén Ruzsa Róbert lakossági üzletág-igazgató szerint erre karácsonyig kerül sor. Az intézkedés rajtuk kívül még a UPC hálózatának egy részét érinti. Maga az átállás nem okoz szolgáltatáskiesést, a telefonközpontok átprogramozása néhány másodpercet vesz igénybe, ezt a szolgáltatók igyekeznek a legkisebb forgalmú időszakban végrehajtani.

Az előfizetőknek az átállással kapcsolatban vezetékes telefonjaikkal semmit nem kell tenniük, csupán az első búgó hang után a teljes számot kell tárcsázniuk. Takács Péter hírközlési és médiabiztos ugyanakkor azt javasolja az előfizetőknek, ellenőrizzék a telefonvonalon keresztül használt egyéb eszközök – betárcsázós modemek, faxkészülékek, telefonalközpontok, riasztóberendezések, távfelügyeleti rendszerek – beállítását, hogy azok se várjanak feleslegesen a második tárcsahangra. (A faxgépeken az első tárcsahangot követő szünetjelet kell kiiktatni.) A változás megjelenik majd a nyilvános telefonállomásoknál is.

A hatóság további változtatásokra is készül, ennek első kis lépése a mostani átállás – jelentette be Mátrai Gábor elnökhelyettes. Műszaki szempontból már az első tárcsahangra sem lenne szükség, hiszen a digitális hálózatokban a vezetékes telefonok is képesek úgy működni, mint a mobilok, de ennek a kiiktatására a későbbiekben kerül sor. Az elnökhelyettes előrevetítette: a hírközlési ágazat nemcsak a hatóság szintjén integrálódik fokozatosan a médiaszektorhoz, hanem a szabályozását tekintve is. Megjegyezte: a most benyújtott médiatörvényt követően sor kerül az évekkel korábban elfogadott elektronikus hírközlési törvény (Eht.) változtatására is. Erről azonban egyelőre további részleteket nem közölt. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.