BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztonság és személyi jogok

Az eddigi fémdetektorok helyett jönnek a háromdimenziós átvilágító berendezések

Fejlesztés. Az utóbbi években – főleg a terrorizmus elleni küzdelem miatt – egyre nyilvánvalóbbá vált: a repülőterek, a stratégiai fontosságú létesítmények, a kormányzati és a közhivatalok biztonságának leggyengébb pontját a belépő személyek átvizsgálása jelenti. Míg a táskákat és a csomagokat átvilágító röntgenberendezésekkel az anyaguk fajtájától függetlenül is jól megjeleníthető és elkülöníthető minden tárgy, addig a személyek átvizsgálásához használt fémkereső kapuk és detektorok kizárólag fémek vagy fémeket is tartalmazó tárgyak megtalálására képesek. Pedig a veszélyes tárgyak többsége ma már nem fémből készül; a robbanóanyagok eleve nem tartalmaznak mágnesezhető anyagokat, de készülnek kések kerámiából és polikarbonátból is.

A Smiths Detection által kifejlesztett eqo- (echo – visszhang) technológia ezért is szakított az eddig alkalmazott eljárásokkal. Az eljárás elnevezése arra utal, hogy a hanghullámok letapogatják a testfeszínt, és visszaverődve szolgáltatnak adatokat. Az új módszer a röntgentartomány helyett az elektromágneses sugárzás milliméteres spektrumában működik: leképezi a detektorpanel elé állított személy kontúrját, és láthatóvá teszi a testén elhelyezett tárgyakat, eszközöket, akár a ruházat alatt is. A rendszer tulajdonképpen egy háromdimenziós szkenner, amelynek a működése során semmiféle ionizáló vagy radioaktív sugárzás nem éri a vizsgált személyt.

A milliméteres hullámhosszú átvilágítás gyakorlatilag mindent detektál, amely valamilyen módon az emberi testen van – készüljön kerámiából, fémből, papírból, bőrből, műanyagból vagy rugalmas anyagból, legyen folyadék, élelmiszer, narkotikum vagy éppen robbanóanyag –, bármit, amely a háromdimenziós térben helyet foglal el. Az új technológia előtt nincsenek titkok, és az eddigieknél nagyobb fokú biztonságot nyújt a személyi átvizsgálásban. A módszer egyszerű és gyors, így sokkal több embert lehet adott idő alatt ellenőrizni. Bár az eqo a ruhánk alá lát, a módszer nem sérti a személyiségi jogainkat – állítják a fejlesztők. Az átvizsgálás során készült valós idejű képet semmilyen módszerrel nem lehet rögzíteni vagy kinyomtatni. A képalkotó szoftver automatikusan elhomályosítja az arcfelületet, illetve torzítja a vizsgált személy alakját, különös tekintettel az intim testrészekre. A rendszert két személy kezeli. Egyikük monitoron át figyeli a vizsgált személy átvilágított képét, ő egy távoli munkahelyről dolgozik és csupán rádiókapcsolatban áll az átvizsgálóval. Így képes minden szükséges információt megadni az átvizsgáláshoz, de kizárt, hogy összekapcsolhassa a ruha nélküli képet a vizsgált személlyel. A világon elsőként Dél-Korea három repülőterén szerelték fel a rendszert, amely szeptembertől már üzemel is. MK

Európa kivár

Az Európai Bizottság mellett működő Európai Polgári Repülési Konferencia (ECAC) megbízásából laboratóriumi körülmények között folyamatosan bevizsgálják a különböző típusú és működési elvű személy-, csomag- és szállítmányátvizsgáló eszközöket (fémkereső kapuk, kézi fémkeresők, robbanóanyag-kereső eszközök és röntgenek). Jelenleg az új generációs személyátvizsgáló eszközöket tesztelik.

A következő hetekben beérkező eredmények adnak választ arra, milyen felderítési képességeket lehet elvárni ezektől az eszközöktől. Ezt követően válik lehetővé a különböző működési elvű berendezésekre kialakított szabványok meghatározása.

A következő hetekben beérkező eredmények adnak választ arra, milyen felderítési képességeket lehet elvárni ezektől az eszközöktől. Ezt követően válik lehetővé a különböző működési elvű berendezésekre kialakított szabványok meghatározása.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.