BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hodorkovszkij börtönben marad

Egy moszkvai körzeti bíróság a Jukosz egykori vezérét, Mihail Hodorkovszkijt és a MENATEP egykori főnökét, Platon Lebegyevet bűnösnek találta pénzmosás elkövetésében.

Az ügyészség szerint a vádlottak 487 milliárd rubelt mostak tisztára és 7,5 milliárd dolláros hasznot szereztek olajlopással.

A RIA Novoszti jelentése szerint  a biróság megállapította, hogy a két vádlott - akik már hét évet töltöttek rács mögött adócsalás miatt  - és a bűnöző csoport többi tagja nagy összegeket sikkasztott, amelynek egy részét olajfinomító vállalatokba fektették, más részét pedig megvesztegetésre használták fel.

A bíróság azt is megállapította, hogy a Jukosz hamis szerződéseket kötött leányvállalataival, a Juganszknyeftegazzal, a Szamaranyeftegazzal és a Tomszknyefttel olaj vételéről és olajtermékek vásárlásáról az átlagos ár feléért, negyedéért. A Hodorkovszkij tárgyalás várhatóan órákig tart, mire kiderül, milyen büntetésre számíthat a Jukosz volt vezérigazgatója. Az viszont biztos, hogy a milliárdos üzletember továbbra is börtönben marad.

Vlagyimir Putyin tíz napja egy televíziós kérdés-felelet műsorában kijelentette, hogy "egy tolvajnak börtönben a helye", és Oroszország korábbi leggazdagabb emberét a hosszú börtönbüntetésre ítélt Bernard Madoff amerikai csalóhoz hasonlította. Oroszország leghíresebb fogja már a hetedik, utolsó évét tölti börtönben.

A Jukosz felszámolt olajcég volt vezérére további hat éves börtönbüntetés várhat adócsalás és vesztegetés miatt. Az erre vonatkozó ítélet kimondását december 27-re halasztották, elemzők szerint azért, hogy kivárják, milyen nyilatkozatot tesz az ügyben Putyin.

A Rosznyefty orosz állami olajtársaság az idén sorra nyerte a csődeljárásba kényszerített Jukosz állóeszközeire kiírt árveréseket, néhányszor pedig utólag vette meg azokat a győztestől. Nagy menetelése 2004 decemberében kezdődött. Akkor szerezte meg 9,4 milliárd dollárért a Jukosz legfontosabb, elsőként kényszerárverezett érdekeltségét, egyben egész Oroszország egyik meghatározó olajtermelőjét, a 15–21 milliárd dollár közötti piaci értékűre becsült Juganszknyeftyegazt.

Mára a Rosznyefty lett a legnagyobb orosz olajtermelő, kínálatát 2004 vége óta csaknem megötszörözve napi 2,2 millió hordóra növelte. Ugyancsak Jukosz-egységek vételével szerzett oroszországi elsőséget a finomításban, mintegy megnégyszerezve kapacitását. Immár az övé az egyik legnagyobb helyi benzinkúthálózat is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.