BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A zajvédő fal pluszbevételt hozhat

Enyhe, az építőipari átlagnál kisebb visszaesés után növekedést vár az idén a Leier Kft.

Némi visszaeséssel zárta az elmúlt évet a Leier Hungária Kft., de még így is kisebb volt a csökkenés, mint a szektor átlaga – mondta a Világgazdaságnak Komlós Andor, a társaság ügyvezetője. A 15,5 milliárd forintos nettó árbevétel 500 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál. Az ügyvezető a cég nyereségéről nem kívánt pontos adatokat közölni.

A visszaesést az magyarázza, hogy az építkezések száma tovább csökkent 2009 után, azonban a tavalyi ősz erősebb volt 2009 azonos időszakáénál, karácsonyig egyenletesen oszlott el az évben a vállalat teljesítménye. Tavaly a magasépítési tevékenységből származó árbevétel csökkent, ezt nagyjából ellensúlyozta a mélyépítési infrastruktúra-beruházás, illetve a kertépítési üzletág. Az utóbbi két terület már a forgalom mintegy felét teszi ki, a kertépítésben pedig komoly növekedési potenciállal számolnak.

A társaság tavaly jelentős fejlesztésekbe fogott. Beindult a pécsi betonüzem, s a gönyűi és kiskunlacházi betonelemgyárban is új gyártósort indítottak el. Pécsen 1,5 milliárd forintos invesztícióval háromszorosára bővült a kapacitás, így a dél-dunántúli üzem évente egymillió négyzetméter térkő és falazóelem gyártására képes. A cég legrégebbi egységében, Gönyűn 500 millió forintos beruházással teremtették meg a kertépítéshez, -szépítéshez szükséges díszburkolatok, kerítéselemek, szegélykövek gyártási feltételeit.

Kiskunlacházán pedig mintegy 800 millió forintos befektetéssel a korábbi 50 százalékával növelték a térkőgyártás kapacitását. Ugyanott a termékkínálatot is bővítették a prémium minőségű Leier-Kaiserstein térburkoló és szegélykövekkel, amelyeket korábban Ausztriából importáltak.

A gyárakban a terveknek megfelelően teljes létszámmal termelnek. A Leier Hungária a kertépítési szektorban a beruházásoknak köszönhetően növelte részesedését, amelynek mértékét a vezető 5–10 százalék közé tette.

A cégcsoporthoz került a zajvédő falat gyártó Durisol két ausztriai és egy szlovákiai üzemével, s meg kívánják nyitni a Leier kilencedik magyarországi gyárát, igaz, azt még nem tudni, hol. Az üzem várhatóan az év végén kezd termelni, addig a gyártósorok telepítése folyik – tájékoztatott Komlós Andor. Az idei tervekről szólva elmondta: a cég árbevételének növekedésére számítanak, ez részben a várhatóan nagy sikerrel debütáló zajvédőfal-értékesítésnek köszönhető majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.