BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Építések: mégis volt lejjebb

A hitelválság fő vesztesei az építőipari szereplők voltak – Ötödik éve a gödör mélyén. Az élet rácáfolt a jóslatokra: bár egy évvel ezelőtt még több gazdaságelemző és ágazati szereplő is azt vetítette előre, hogy megáll a csökkenés a hazai építőiparban, mégsem múlt el a krízis.

Az élet rácáfolt a jóslatokra: bár egy évvel ezelőtt még több gazdaságelemző és ágazati szereplő is azt vetítette előre, hogy megáll a csökkenés a hazai építőiparban, mégsem múlt el a krízis. A KSH frissen kiadott statisztikái alapján 10,1 százalékos volt a tavalyi átlagos teljesítménycsökkenés az ágazatban, ennél nagyobb visszaesés az elmúlt másfél évtizedben csak 2007-ben volt; immár ötödik éve tart a lejtmenet. A szerződésállomány is tovább zsugorodott: 13,3 százalékkal múlta alul a 2009 végi szintet.

Nem véletlen, hogy az építőipari cégek jelentős része kevésbé bizakodóan néz a jövő elé, mint egy éve ilyenkor. Most úgy gondolják: ez az év lesz a mélypont, innen lejjebb talán nem süllyed az ágazat.

A vállalkozások más és más stratégiával igyekeznek átvészelni a nehéz éveket. Van olyan, amelyik mára már szinte jegelte magát, minimális szintre leépítve kapacitásait. Mások szerint azonban ez életveszélyes megoldás, hiszen ha valóban beindulnak a fejlesztések, az ilyen cég nem lesz képes azonnal felvenni a ritmust.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.