BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hihetetlen: Putyin megfenyegette a Gazpromot

Ha a Gazprom nem dolgozik elég hatékonyan, a kormány esetleg megfosztja az orosz óriáscéget gázszállítási monopóliumától – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Erről a miniszterelnök beszélt azon a Szentpéterváron tartott konferencián, amelyen az üzemanyag- és energiakomplexum tavalyi teljesítményét értékelték és idei feladatait tekintették át. "Ha a Gazprom nem dolgozik eléggé hatékonyan, arra kényszerülünk, hogy megváltoztassuk a fennálló szabályokat" - figyelmeztetett Putyin az Itar-TASZSZ jelentése szerint.

Az orosz miniszterelnök szerint a probléma fő oka a gázszállítási eszközök elégtelensége, az infrastruktúra elmaradó fejlesztései miatt Putyin bírálta a Gazpromot, mondván: a cég mulasztásai fékezik az orosz gazdaságot. A Gazprom exportja 1,5 százalékkal csökkent tavaly, a vállalat vezetése az alacsonyabb európai keresletnek tudja be a fejleményt, Putyin szerint azonban a Gazprom nem dolgozik elég hatékonyan.

"A Gazprom általában a gázipari érdekei fölé helyezi a saját érdekeit, ami fékezi a gazdaságot, és ezt Önök nagyon is jól tudják" - hangoztatta a miniszterelnök, a cégvezetők előtt, arra szólítva fel a Gazpromot, hogy azonnal reagáljon a helyzetre, és fektessen be a fejlesztésbe. "Ha pedig a Gazprom úgy gondolja, hogy a programja már optimális és elégséges, akkor jöjjenek át a kormányhoz és együtt beszéljük meg, hogyan oldjuk meg a dolgot" – fogalmazott Putyin. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy az iparágat igen alacsony adó terheli, ezért a cégnek több eredményt kell produkálnia.

Putyin nem szabott meg határidőt a gázvezeték-politika megváltoztatására, ugyanakkor a miniszterelnök bejelentése érdekes, hiszen az EU régóta igyekszik rávenni a gázóriást arra, hogy darabolja fel monopóliumát, amely az európai gázigény negyedét elégíti ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.