BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felnyomta az olaj a gázárat

Bevásároltak az egyetemes szolgáltatók a drága dollárból.

Az olajárakat követve áprilistól közel 6 százalékkal, 410 dollárra drágult az orosz importgáz ezer köbmétere, további áremelkedés várható.

Ugyanezen okból már két éve egyre többet fizet a hazai importőr, az E.On Földgáz Trade (EFT) a Gazpromnak, s mert köti az az importárképlet is, amelyet a gáz-nagykereskedelem előző tulajdonosa kötött. Magyarországra a Gazprom drágábban szállít, mint Európa legtöbb országába.

Néhány európai vevő elérte a Gazpromnál, hogy az árban vegye figyelembe az alacsonyabb, spotpiaci árakat is. Az EFT is ezen dolgozik. Egyetemes gázszolgáltatóink 2011-ben az év elején rendeletileg rögzített dollárárfolyammal számolhatják el a gáz árát. Ám legtöbbjük az árfolyam romlásától tartva már beszerezte az év egészére szükséges dollárt, így most nem használhatja ki a forint erősödését. A szabályozás miatt többe kerül nekik a gáz, mint nélküle került volna.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.