BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkaalkoholisták górcső alatt

„Azért dolgozom sokat, mert el kell tartanom a családot”; „Most karriert építek, később majd pihenhetek”; „Elvárja tőlem a cég, kirúgnának, ha nem tenném”; „Imádom a munkám, nem tudom kikapcsolni a feladatokból az agyam” – és még számtalan válasz lehet arra, miért dolgozik valaki éjt nappallá téve. A BlackBerryk, iPhone-ok, laptopok idejében nehéz megkülönböztetni a munkaalkoholistákat és azokat a menedzsereket, akik azért dolgoznak a hétvégeken is, mert a munkahelyükön ezt elvárják tőlük. A munkaalkoholista szenvedélyesen dolgozik, rengeteg időt szentel a munkájának, és nyugtalanná válik, ha ezt nem teheti – mondja dr. Amy Robinson, asheville-i munkaalkoholistákat kezelő pszichoterapeuta. A szakember tanulmányában összefoglalta, mi az öt tünete annak, ha valaki valóban munkamániában szenved. Azt állítja, ha valaki három jellemző alapján önmagára ismer: baj van, kezd a napi robot rabjává válni.

Az első tünet: a belefeledkezés a munkába. Aki képtelen elszakadni az irodától, hazaviszi a munkát, hétvégén is dolgozik, az e-mailjeit még éjszaka is ellenőrzi. Robinson szerint gyakori, hogy a munkaalkoholista akár heti 75–90 órát is dolgozik. A második jel, hogy nem szívesen adja át másnak a munkát. Nézzük a harmadikat: életük egyéb aspektusait elutasítják. A munkaalkoholisták gyakran a családjuk, személyes életük elé helyezik a munkát. A negyedik jel: a robotolók életük egy részét belekeverik a munkába. Mivel gondolatban folyamatosan dolgoznak, megkísérlik, hogy a hobbijukból is munkát kreáljanak. A negyedik jellemző, hogy „eltitkolt munkák” keletkeznek, a munkaalkoholisták – mint más szenvedélybetegek – gyakran megpróbálják leplezni azt. Robinson elmondta, volt egy páciense, aki nyaralás közben úgy tett, mintha aludna, majd amikor a család már a vízben volt, előhúzta a palmtopját. A munkamániából nem könnyű kigyógyulni – állítja a professzor. A betegség beismerése legalább akkora feladat, mint más függőségi betegségek esetében. Vagyis a gyógyulás csak akkor kezdődhet el, ha az illető felismeri: „Munkaalkoholista vagyok, segítségre van szükségem, gyógyulni akarok.” A szakember úgy véli, a munkamániával szemben a legjobb gyógyszer a mértéktartás, az önkontroll. n K. I.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.