BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyáron állami kézbe kerülhet a Budapest Airport?

Idén július-augusztusra szinte minden csillag együtt áll majd ahhoz, hogy a kormány „piackonform" módon próbálja visszaállamosítani a Liszt Ferencről elnevezett nemzetközi repülőteret - derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válaszból.

A spanyol Grupo ACS óriáscég ugyanis heteken belül bekebelezi a magyar légikikötőt üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. fő birtokosát, a német Hochtiefet. Utóbbiban hónapról hónapra növelte részesedését az ibériai cég, és júliusra meglesz a többségi - 50 százalék feletti - tulajdon, vagyis létrejön a nyugati világ legnagyobb építőipari csoportja.

Ez egyfelől azért fontos, mert a Bloomberg amerikai hírügynökség március 23-i - a magyar médiát mindeddig elkerülő - értesülése szerint a Grupo ACS még idén értékesíteni kívánja a Hochtief reptérérdekeltségeit, így a BA Zrt.-t is. Másrészt a spanyol gigavállalat első emberétől, Florentino Péreztől bizonyíthatóan nem áll távol az Orbán Viktorral való párbeszéd. A Real Madrid futballklubot egyaránt Pérez elnökli, s e világhíres egyesület épp fél éve jelentette be, hogy az Orbán fémjelezte Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia partnerségével indítana sportiskolát Magyarországon.

A Budapest Airport tehát eladósorban van, a kormány pedig baráti vevőjelöltnek tűnik. A Fidesz vezette kabinet persze hivatalosan még nem tett ajánlatot a reptérre, de a pártot köti egy régi ígéret. Orbán Viktorék a BA Zrt. 2005-ös magánosítása óta vallják: Ferihegy olyan pótolhatatlan monopólium, amit magyar - vagy legalább a kormány stratégiai céljaihoz lojális - kezekbe kell adni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.