BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akit mindig megtalált a véletlen

Fábián Ágnes pályafutása csúcsának tartja, hogy július elején átvehette a Henkel Magyarország ügyvezetői igazgatói posztját is az eddigi üzletágvezetés mellett. Életének eddigi alakulását a véletlenek vezették, de vallja, ha jókor vagyunk jó helyen, akkor az érdekes kihívások megtalálják az embert.

Fábián Ágnes más felső vezetőkhöz hasonlóan úgy véli, szakmai karrierjét csupa véletlen vezetette idáig, szerinte nem igazán lehet előre megtervezni egy tizenöt éves pályafutást, de az mindenképpen fontos, hogy az ember jó időben jó helyen legyen. A Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatói posztjára július 1-jén kinevezett szakember úgy véli, ha mindent megteszünk, akkor az élet igazán jó feladatokkal kínál meg, és ezekből tényleg nem volt hiánya a vegyiparban eltöltött több mint másfél évtizedben.

Igaz, a véletlenek sorozatának tudja be, de a karrierje mégis szép ívet ír le. Az egyetem után egy magyar kozmetikai márka külkereskedelméért felelt, majd azt követően, 1996-ban a ragasztóiról ismert Loctite-hoz került, amelyet a Henkel egy éven belül át is vett. A tulajdonosváltáskor nem gondolt arra, hogy számára lesz esély és lehetőség az új szervezetben, már éppen más lehetőségeket akart felkutatni, de a Henkelnél ezt máshogy gondolták, és igényt tartottak az értékesítés területén megszerzett tapasztalataira. Az újabb feladat az ezredfordulót követően már Bécsben találta, ahol a Henkel ragasztástechnológiák üzletága kelet-európai key accout managementjének felállításáról döntöttek. Ezt a feladatot bízták rá, majd kisvártatva a teljes térség értékesítési igazgatója lett. Ez mindkét fél részéről olyannyira jó döntésnek bizonyult, hogy a bécsi munkavégzés kilenc évig tartott. Második gyermeke megszületése előtt már inkább a hazaköltözés mellett döntöttek, azonban a cég nem akarta a már bizonyított munkaerőt elveszíteni. Szülési szabadsága alatt felkérték a magyar leányvállalat ragasztástechnológiák üzletágának vezetésére. Tavaly decemberben állt ismét munkába, majd teljesen váratlanul májusban felajánlották számára az ügyvezetői pozíciót is.

Bevallása szerint nem volt nehéz belerázódni az új feladatba, a körülötte lévő csapat számára nem ismeretlen, csak most már ügyvezetőként az összes üzletág és magyarországi gyár érdekeit is képviselheti. A kiválasztással kapcsolatban Fábián Ágnes megemlíti, hogy mindig üzletágnál dolgozott, és ez mindenképpen előny volt számára. Természetesen a Bécsben megszerzett nemzetközi tapasztalat is nagyon sokat jelentett, ugyanis a cégnél elvárás, hogy a vezetők lehetőség szerint több régió életét is megismerjék. A döntést az is nagyban befolyásolta, hogy a hazai egység élén ismét magyar vezető álljon, mert ez érthető módon nagyobb hozzáadott értéket, illetve előnyt jelenthet a mindennapokban. Az már hab volt a tortán, hogy a vezetést egy hölgyre bízhatják, mert a cég menedzsmentjében jellemzően ma még többségben vannak a férfiak.

Vezetőként csapatjátékosnak tartja magát, ugyanis úgy véli, nem lehet a munkatársak segítségére, ha csak „ott fent” kigondol valamit, részt kell vállalnia a történésekből. Fontos számára, hogy lássa a piacot, így tehát egytől egyig ismeri a legnagyobb vevőket.

Úgy érzi, az ügyvezetői kinevezéssel szakmailag a karrierje csúcsán van, de – ahogy fogalmaz – az ember mindig nyitott, és bármi elképzelhető. Jelenleg arra koncentrál, hogy a céget a nehéz piaci viszonyok között a lehető legsikeresebben vezesse. A Henkelt szerencsés vállalatnak gondolja, mert annak sokoldalúsága miatt van lehetőség a haladásra, azonban az is igaz, hogy most minden egyes forintért háromszor annyit kell dolgozni, mint korábban.

Ezt magán is érzi, így a munka mellett kevesebb ideje jut a családjára és a két fiára is. Ha véget ér a munkaidő, családanyaként éli tovább a mindennapokat. Nagyon szeret színházba és kiállításokra járni, gyakran találkozhatunk vele könynyűzenei rendezvényeken is. Legutóbb George Michael koncertjén volt, legközelebb pedig Rihanna fellépésére megy a nagyobbik fiával. Nagy szenvedélye még a lakberendezés is.

A cég: Henkel

A Henkel Magyarország Kft. a bécsi székhelyű kelet-közép-európai regionális vállalat, a Henkel Central and Easten Europe százszázalékos leányvállalata. A társaság 2010-es árbevétele 82,9 milliárd forint volt, ebből az export 40,4 milliárdot tett ki. Tavalyi átlagos állományi létszáma 548 fő volt.




Dr. Fábián Ágnes (44) Két fiú édesanyja. A budapesti közgazdaság-tudományi egyetemen végzett, külgazdasági szakon. Doktori címét közgazdaságtanból szerezte. Másoddiplomás képzésen vett részt ELTE jogtudományi karán, valamint MBA-diplomát kapott az Oxford Brookes Egyetemen. Szakmai pályáját a Biogal Gyógyszergyárnál kezdte mint a Hélida-D külkereskedője, majd a Loctite érintésével került a Henkelhez.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.