BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iparági győzelmek 2011-ben

Az idén három iparágban osztották ki a Legjobb Munkahely címet a Világgazdaság–Aon Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés 2011-es versenyében. A tegnapi díjkiosztón hozták nyilvánosságra a győztesek nevét. A gyógyszeripari cégek közül a Janssen-Cilag Kft. bizonyult a legjobbnak, míg az FMCG-szektor díjazottja a Mars Magyarország Értékesítő Bt. lett. A termelő szektorban a Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. örülhetett a címnek, amelyet három évig viselhet a cégek.

Míg a termelésben, az IT-, a telekommunikációs és az FMCG-szektorban a legalacsonyabb a munkavállalók elkötelezettsége, addig a gyógyszeriparban a legmagasabb. A Világgazdaság–Aon Hewitt 2011-es Legjobb Munkahely Felmérés adatai alapján ez utóbbi azért is meglepő, mert ezt az ágazatot is érintették a válságintézkedések, a szigorodó jogszabályok és a megszorítások. Ennek ellenére a fenntarthatósággal, a javadalmazással és a hiteles felső vezetéssel is teljesen elégedettek ezen iparág dolgozói. Hogy ez mennyire így van, igazolja az idei egyik nyertes topvezető véleménye, aki egy gyógyszeripari céget igazgat.

„Csodálója vagyok Steve Jobsnak, s példaképként is tekintek rá, teljes mértékben osztom azt a több mint egy évtizede megfogalmazott gondolatát, hogy egy cég életében a megújító erőt a tehetséges munkatársak és a kiváló képességű felső vezetők adják” – hangsúlyozta lapunknak Romány Anna, a Janssen-Cilag ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „Én magam is ennek szellemében irányítottam az elmúlt 12 évben a Janssen csapatát. Az élet visszaigazolta, érdemes volt nagy figyelmet fordítani a humánerőforrás területére. Üzleti eredményeink hazai és nemzetközi szinten elismerést váltottak ki, és magasan az átlag feletti dolgozói elkötelezettséggel büszkélkedhetünk.”

Romány Anna és csapata egyébként nemcsak a Legjobb Munkahely címnek örülhetett, hanem az iparági győzelemnek is. Az idén ugyanis három ágazatban osztották ki azt a Világgazdaság–Aon Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés 2011-es versenyében, és a gyógyszeripari cégek közül a Janssen-Cilag Kft. bizonyult a legjobbnak. A termelő szektorban a Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. örülhetett a címnek, amelyet három évig viselhet a cégek.

Az IT- és telekommunikációs szektor munkavállalói a fizetésükkel és a kompenzációs csomagjukkal elégedettek, ám a felső vezetéssel már nem, kifejezetten alacsony pontszámmal értékelik azt. Ebben az ágazatban félnek a legkevésbé az emberek az állásuk elvesztésétől, az itt dolgozók közül minden második szakember állítja, szinte azonnal találna állást, ha hirtelen váltania kellene. Koránt sincs ez így az energiaszektorban, ahol általában speciális, más vállalatnál nehezen „értékesíthető” tudással rendelkeznek a kollégák. Ezenkívül a termelésben dolgozók is féltik a munkahelyüket, ők azok, akik közül már eleve sokan megtapasztalták, milyen nehéz mostanság érvényesülni az álláspiacon. Általában egyébként sok a hasonlóság abban, hogy az egyes szektorokban mivel elégedettek vagy elégedetlenek a munkatársak. Elégedettségre ad okot, hogy a vállalatuk tisztességes kapcsolatot ápol a partnercégekkel, jó munkakörnyezetben dolgozhatnak, a vállalatuk neve ismert és kedvelt. Horváth Ágnes, a McDonald’s Hungary ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban így nyilatkozott a Világgazdaságnak: „Megtanultuk, hogyan kell tisztelni és elfogadni mások véleményét, és így képesek vagyunk megfelelő döntéseket hozni. Ettől vagyunk hatékony, jól működő csapat, és ez segít bennünket abban, hogy folyamatosan fejlődni tudjunk. Működésünk minden területén – munkavállalóinkkal, franchise-partnereinkkel és az összes üzleti partnerünkkel korrekt alapokon nyugvó, kiszámítható és kölcsönös előnyöket biztosító együttműködést folytatunk.” Nézzük meg azt is, mivel a legkevésbé elégedettek az alkalmazottak. Ez az állás biztonsága, a teljesítmény közvetlen hatása a fizetésre, ezenkívül boszszantja őket a fizetés alacsony szintű versenyképessége és a karrierlehetőség hiánya is. Sőt, sokan komoly stresszre is panaszkodnak. A vélemények alapján a termelő szektorban dolgozók élik meg a legtöbb stresszt.

A sok panasz nem lehet véletlen, hiszen a Legjobb Munkahely Felmérés adatai rávilágítottak, minden szektorban a legnagyobb kihívást a teljesítmény-központúság jelenti. Az adatokból az derült ki, hogy az energiaszektor dolgozóiban rejlik a legtöbb kihasználatlan teljesítménypotenciál. Velük szemben a pénzügyi dolgozók tartják magukat a leginkább kihasználtnak, szinte minden második itt dolgozó állítja, száz százalékot hoz ki magából munkavégzése közben. Érdekesség, hogy a munka-magánélet egyensúlya mégsem itt okozza a legnagyobb problémát, sokkal inkább a termelésben és az FMCG-szektorban panaszkodnak arra, hogy a két terület nehezen összeegyeztethető. Az utóbbiban a dolgozók egyébként sem látják túl fényesnek a jövőjüket. Ők érzik ugyanis legkevésbé, hogy a vezetés megtenné a szükséges lépéseket a sikeres jövő érdekében.

Amikor arról kérdeztük a különböző iparágak munkavállalóit, mit szeretnek legjobban a munkahelyükben, nagyon eltérő válaszokat kaptunk. A termelő cégeknél a tiszta környezetet, a sok juttatást (melegétkezés, orvosi ellátás) emelték ki – fogalmazott a Világgazdaság érdeklődésére Steigerwald Zsuzsa, a Világgazdaság–Aon Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés szakmai projektvezetője. Volt aki szó szerint így fogalmazott: „Rengeteg olyan pluszjuttatást kapunk, amilyenekről máshol még csak álmodni sem mernek a dolgozók. Ilyenek a különböző orvosi vizsgálatok, kirándulások. Ha jól teljesít a gyár, márpedig jól teljesít, akkor ajándékokat kapunk. Felsorolni kicsi ez a keret.” Az FMCG-szektorban ezzel szemben a vállalat, a termék hírneve az, amit a dolgozók a legjobban szeretnek a munkahelyükben. Nem egy munkatárs nyilatkozott így: „Fontos számomra, hogy egy nagy múltú, a piacon elismert cégnél dolgozom. Nagy a jelentősége, hogy nagyon jó minőségű, megbízható termékeket értékesítünk.”

Iparági legjobb munkahelyek 2011

Gyógyszeripar: Janssen-Cilag Kft.

Dolgozói létszám (fő): 90 Éves árbevétel (M Ft): 12 000 Tevékenységi kör: gyógyszeripar Tulajdonosi szerkezet: nemzetközi/részvényesek Fluktuáció mértéke (százalék/év): 5 Egy főre eső képzési költség (Ft/év): közel félmillió

Dr. Romány Anna ügyvezető igazgató

Nagyon büszke vagyok arra, hogy bárkivel találkozom a magyar egészségügy szereplői közül, a „janssenes” munkatársakról mindegyikük elismerően nyilatkozik. Példamutatónak érzem magunkat abban, hogy a munkatársaim nemzetközi szinten is bizonyítják a rátermettségüket. Jelenleg többen dolgoznak egy a vállalaton belüli regionális logisztikai és pénzügyi hub elindításán, ahol a magyar kollegák irányító szerepet töltenek be. Jó példaként említeném, hogy helyi feladatkörében végzett munkájának elismeréseként a mi csapatunkból, Magyarországról választották ki azt a vezető munkatársat, aki több kelet- és nyugat-európai Janssen-vállalat transzparens működtetésének a felügyeletéért felel. A vállalati kultúránkat egy nagyon kényes egyensúly hosszú távú fenntartása jellemzi: professzionális színvonalú munka zajlik családias, baráti hangulatban. S hogy szokásom szerint tényekkel támasszam alá az állítást, a jó légkörre jellemző, hogy a dolgozók közel kétharmada több mint öt éve dolgozik a vállalatnál, 14 százaléka pedig már elérte vagy meghaladta, 10, 8 százaléka pedig már 15 évnél is régebben van nálunk.

FMCG-szektor: Mars Magyarország Értékesítő Bt.

Dolgozói létszám (fő): 120 Éves árbevétel (M Ft): 12 373 Tevékenységi kör: FMCG Fluktuáció mértéke (százalék/év): 4 Egy főre eső képzési költség (Ft/év): 205 000

Ács Tamás ügyvezető igazgató

Szerintem alapvetően két dolognak köszönheti vállalatunk a Legjobb Munkahely cím elnyerését.

Egyrészről a Mars csoport szilárd meggyőződésének, hogy az elégedettebb, elkötelezettebb munkatársak jobb munkát végeznek. Másrészről annak, hogy a munkatársaink elmondják a véleményüket az elkötelezettségükről, a vezetés pedig mindent megtesz, hogy intézkedéseivel növelje az elégedettséget. Az üzleti kommunikációban folyamatosan reflektálok ezek fontosságára, és arra, hogy mit teszünk ezen a téren, négyhetente pedig a közvetlen kollégáimmal tartok üzleti tájékoztatót a munkatársainknak, ez mindig interaktív kommunikációt jelent. Emellett nagyon hiszek a négyszemközti beszélgetésekben, minél több kollégával, minél többször igyekszem tartalmas társalgást szervezni. A cégünkön belül arra vagyok a legbüszkébb, hogy a krízis ellenére is sikerült javítanunk jó néhány eredményünkön, amelyekre az elmúlt évben fókuszáltunk. Természetesen arra is büszke vagyok, hogy hozzájárulhattam ahhoz, hogy az elmúlt hat évben ötször kaptuk meg a Legjobb Munkahely díjat.

Termelő szektor: Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft.

Dolgozói létszám (fő): 745 éves árbevétel (M Ft): 45 500 Tevékenységi kör: kisállateledel-gyártás Tulajdonosi szerkezet: Mars Incorporated. Fluktuáció mértéke (százalék/év): 7 Egy főre eső képzési költség (Ft/év): 92 483

Szabó Gábor gyárigazgató

Úgy gondolom, ez a siker a már több éve működő, alaposan átgondolt vállalati stratégiánk eredménye. Cégünk jövőképe: „Be The Best! – Legyünk a legjobbak!” Ez a jövőkép három stratégiai pilléren alapszik, melyekből az egyik a munkatársi stratégia. Hisszük, hogy csak magasan elkötelezett munkatársakkal lehet elérni maximális vevői elégedettséget, és csak elégedett munkatársakkal lehet hosszú távon versenyképesnek maradni. Munkatársainkkal közösen dolgozunk azon, hogy minél jobb munkahelyi körülményeket teremtsünk, és megbecsüljük a közösen elért eredményeinket. Büszkék vagyunk a most másodszor megszerzett Legjobb Munkahely címre! Az elmúlt években azon dolgoztam, hogy javítsuk a munkatársaink közötti kommunikációt. A stabilitás és a biztos munkahely mindenki számára a legfontosabb, és motiváló, ha tiszta jövőképet lát az ember. A főbb stratégiai elképzeléseket megosztjuk munkatársainkkal, és a szervezeti felépítés minden szintjén lehetőséget biztosítunk számukra a véleményük megosztására a vezetősséggel. Nekünk számít a munkatársaink véleménye!

Dolgozói létszám (fő): 90 Éves árbevétel (M Ft): 12 000 Tevékenységi kör: gyógyszeripar Tulajdonosi szerkezet: nemzetközi/részvényesek Fluktuáció mértéke (százalék/év): 5 Egy főre eső képzési költség (Ft/év): közel félmillió

Dr. Romány Anna ügyvezető igazgató

Nagyon büszke vagyok arra, hogy bárkivel találkozom a magyar egészségügy szereplői közül, a „janssenes” munkatársakról mindegyikük elismerően nyilatkozik. Példamutatónak érzem magunkat abban, hogy a munkatársaim nemzetközi szinten is bizonyítják a rátermettségüket. Jelenleg többen dolgoznak egy a vállalaton belüli regionális logisztikai és pénzügyi hub elindításán, ahol a magyar kollegák irányító szerepet töltenek be. Jó példaként említeném, hogy helyi feladatkörében végzett munkájának elismeréseként a mi csapatunkból, Magyarországról választották ki azt a vezető munkatársat, aki több kelet- és nyugat-európai Janssen-vállalat transzparens működtetésének a felügyeletéért felel. A vállalati kultúránkat egy nagyon kényes egyensúly hosszú távú fenntartása jellemzi: professzionális színvonalú munka zajlik családias, baráti hangulatban. S hogy szokásom szerint tényekkel támasszam alá az állítást, a jó légkörre jellemző, hogy a dolgozók közel kétharmada több mint öt éve dolgozik a vállalatnál, 14 százaléka pedig már elérte vagy meghaladta, 10, 8 százaléka pedig már 15 évnél is régebben van nálunk.

FMCG-szektor: Mars Magyarország Értékesítő Bt.

Dolgozói létszám (fő): 120 Éves árbevétel (M Ft): 12 373 Tevékenységi kör: FMCG Fluktuáció mértéke (százalék/év): 4 Egy főre eső képzési költség (Ft/év): 205 000

Ács Tamás ügyvezető igazgató

Szerintem alapvetően két dolognak köszönheti vállalatunk a Legjobb Munkahely cím elnyerését.

Egyrészről a Mars csoport szilárd meggyőződésének, hogy az elégedettebb, elkötelezettebb munkatársak jobb munkát végeznek. Másrészről annak, hogy a munkatársaink elmondják a véleményüket az elkötelezettségükről, a vezetés pedig mindent megtesz, hogy intézkedéseivel növelje az elégedettséget. Az üzleti kommunikációban folyamatosan reflektálok ezek fontosságára, és arra, hogy mit teszünk ezen a téren, négyhetente pedig a közvetlen kollégáimmal tartok üzleti tájékoztatót a munkatársainknak, ez mindig interaktív kommunikációt jelent. Emellett nagyon hiszek a négyszemközti beszélgetésekben, minél több kollégával, minél többször igyekszem tartalmas társalgást szervezni. A cégünkön belül arra vagyok a legbüszkébb, hogy a krízis ellenére is sikerült javítanunk jó néhány eredményünkön, amelyekre az elmúlt évben fókuszáltunk. Természetesen arra is büszke vagyok, hogy hozzájárulhattam ahhoz, hogy az elmúlt hat évben ötször kaptuk meg a Legjobb Munkahely díjat.

Termelő szektor: Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft.

Dolgozói létszám (fő): 745 éves árbevétel (M Ft): 45 500 Tevékenységi kör: kisállateledel-gyártás Tulajdonosi szerkezet: Mars Incorporated. Fluktuáció mértéke (százalék/év): 7 Egy főre eső képzési költség (Ft/év): 92 483

Szabó Gábor gyárigazgató

Úgy gondolom, ez a siker a már több éve működő, alaposan átgondolt vállalati stratégiánk eredménye. Cégünk jövőképe: „Be The Best! – Legyünk a legjobbak!” Ez a jövőkép három stratégiai pilléren alapszik, melyekből az egyik a munkatársi stratégia. Hisszük, hogy csak magasan elkötelezett munkatársakkal lehet elérni maximális vevői elégedettséget, és csak elégedett munkatársakkal lehet hosszú távon versenyképesnek maradni. Munkatársainkkal közösen dolgozunk azon, hogy minél jobb munkahelyi körülményeket teremtsünk, és megbecsüljük a közösen elért eredményeinket. Büszkék vagyunk a most másodszor megszerzett Legjobb Munkahely címre! Az elmúlt években azon dolgoztam, hogy javítsuk a munkatársaink közötti kommunikációt. A stabilitás és a biztos munkahely mindenki számára a legfontosabb, és motiváló, ha tiszta jövőképet lát az ember. A főbb stratégiai elképzeléseket megosztjuk munkatársainkkal, és a szervezeti felépítés minden szintjén lehetőséget biztosítunk számukra a véleményük megosztására a vezetősséggel. Nekünk számít a munkatársaink véleménye! -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.