BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karriervadászat: álláskeresés online interjúkkal

Munkalehetőség A számítógép bekapcsolva, a webkamera beállítva, a fülhallgató felvéve, az önéletrajz csak egy kattintásra, s ha mindez megvan, akkor már be is lehet kopogtatni egy virtuális munkabörzére. Olaszországban ilyet legutóbb december elején rendeztek, az Emblema tanácsadó cég szervezésében. Az „eseményen” több ezer fiatal kapott lehetőséget – anélkül, hogy elmozdult volna az íróasztalától – arra, hogy az ajánlatok tengerében megtalálja álmai állását.

Tavaly több mint 15 ezren „látogattak el” az eseményre – ahol 52 cég képviseltette magát –, s a két nap alatt közel 20 ezer videointerjút bonyolítottak le. A statisztika az idén is hasonló számokat mutatott, ráadásul biztató fejleménynek tekinthető az is, hogy a gazdasági visszaesés ellenére nemzetközileg ismert nagyvállalatok jöttek el a börzére.

Az „egymásra találást” nagyban segíti, hogy az esemény előtt az adott cég HR-szakemberei kitöltenek egy kérdőívet arra vonatkozóan, milyen szakembert keresnek, milyen elvárásoknak kell megfelelnie. Ezzel egy időben a jelentkezőknek regisztráltatniuk kell magukat a honlapon, s egy adott sablon alapján megalkotni az önéletrajzukat. A rendszer első ízben „összeveti” a kínálatot a kereslettel, s ha a szabad helyekre megtalálja a potenciális jelölteket, akkor arról értesíti a vállalatot, amely már meg is kezdheti a videointerjút az állásra jelentkezővel. Az ez évi újdonságok között szerepel egy pontozásos rendszer, amelyben a munkát ajánló vállalat 1 és 5 csillag közötti „érdemjeggyel” osztályozza a jelöltet már az önéletrajza alapján.

Az állásbörzén egyéb fontos információkat is szerezhet az álláskereső, mint például, hogy mire ügyeljen a munkaszerződés megkötésekor, hogyan indíthat saját vállalkozást, milyen „zöld”, illetve szezonális munkalehetőségek vannak a környéken. F. B.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.