BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Légiközlekedés: Megtorlással fenyegeti az USA az EU-t

A jövőben azoknak az amerikai légitársaságoknak is kell klímavédelmi adót fizetniük, amelyek európai viszonylatban légi járatokat működtetnek.

Más szavakkal: minden légitársaságot a széndioxid-emissziós engedély megvételére kötelezne az Európai Unió. A 2008-ban mind a 27 tagállam által elfogadott javaslat kezdeményezői szerint az új szabályok segítenék a légitársaságok gyorsabb átállását „zöldebb” technológiák használatára. Jelenleg a légiközlekedés felelős a globális széndioxid-emisszió 3 százalékáért, a légi forgalom pedig nagyobb ütemben növekszik, mint amekkora hatékonysággal a széndioxid-kibocsátást csökkenteni próbálják.

Emiatt az Egyesült Államok kormánya következményeket helyezett kilátásba. A Financial Times Deutschland (FTD) arról tudósított, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter  és Raymond LaHood közlekedési miniszter közös levelet írt az Európai Bizottság vezető képviselőinek. Ebben arra figyelmeztettek, hogy amennyiben az Európai Unió nem gondolja át a terveit, "kénytelenek lesznek megfelelő intézkedésekhez folyamodni" - idézett az FTD a levélből.

Connie Hedegaard, az EU klímaügyi biztosa azt mondta az újságnak, "nem nagy újság, hogy az Egyesült Államok visszautasította a légitársaságok bevonását a kibocsátási kereskedelembe. A rendszer azonban nem csupán ötlet, hanem európai jog"- fejtegette. Ugyanakkor Slim Kallas közlekedési biztos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a viszály eszkalálódik.

Az amerikai légiközlekedési szövetség és három nagy amerikai légitársaság már panaszt emelt az Európai Bíróságnál az ellen, hogy az EU a kibocsátási kereskedelem kiterjesztését tervezi mindazokra a légi társaságokra, amelyek európai repülőterekről startolnak vagy ott landolnak. Véleményük szerint az interkontinentális járatokon megengedhetetlen az adókényszer.

Az Európai Bíróság szerdán hirdet ítéletet a viszályban. Egy jogi szakértő korábban azt állította, hogy a kibocsátási jogokkal való kereskedelem bővítése nem ütközik a nemzetközi jogba. A bíróságot nem köti az uniós jogi szakértők állásfoglalása, de általában követni szokta az iránymutatásukat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.