BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Profivá akar válni

Mindössze 26 éves, és máris milliárdos árbevételű vállalkozások ügyvezetője s tulajdonosa. A cégeket és a vagyont nem örökölte, hanem hét éve keményen dolgozik az eredményekért. Takács Zsolt, a TS Gastro tulajdonosa folyamatosan a jövőt „kreálja”.

Miközben főiskolára járt, felszolgálóként dolgozott egy budapesti étteremben. Az egyik fárasztó nap után édesapjával a konyhában állt, és arról beszélgettek, hogy mit kellene csinálni: jó az a munka a főiskola mellett, jól is jövedelmez, de azért hosszú távon más céljai vannak. „Beszélgettünk, s valahogy szóba került, hogy nincs a városunkban, Albertirsán Vodafone-szaküzlet, majd csatlakozott a beszélgetéshez gyermekorvos édesanyám; ő is megerősítette ezt, és mindketten nagyon sokat segítettek

a pályázat megírásában az első üzlet megnyitásakor” – emlékszik vissza. „Beadtam tehát az üzletnyitáshoz szükséges pályázatot, s a nyitási jogot valami csoda folytán megkaptam; hát így történt, hogy 2003 novemberében megnyitottam az első üzletemet, amelyből mára öt van az országban, elsősorban Pest megyében” – fogalmazott lapunknak.

Milyen nehézségekkel találkozott az első üzlet megnyitásakor, 19 évesen? A tudás mindenképpen hiányzott ahhoz, hogy profi vezető legyen, de volt benne akarat és volt célja, ami kompenzálta ezt. „Észleltem némi villámlást pár tapasztalt kolléga szemében a Vodafone-raktárban, amikor megérkeztem. Talán a következőt kérdezgették maguktól: »Ki ez a fiatal srác? Miért visz ennyi árut ebben a pici, csúnya színű autóban?«” Aztán szép lassan megtanulták a nevét, sőt, pár kolléga azóta a barátja is lett. Mára sikerült meggyőzni a hitetlenkedőket, és ő is sokat fejlődött. Mostanra újabb három vállalkozása van. A Vodafone-szaküzleteket működtető cég mellett az egyik vállalkozása webáruházakat üzemeltet, a

másik az Albertirsán működő Terrano éttermet viszi, a legújabb (2010-ben alakult) a közétkeztetésben van jelen a piacon.

Ez utóbbi tevékenység számára is új, közel két éve foglalkozik a témával. A TS Gastro nevű vállalkozás főleg Pest megyében biztosítja a települések óvodáinak, iskoláinak az étkezést.

Takács Zsolt saját bevallása szerint energiája nagy részét a növekedésre, az új partnerek megszerzésére fordítja. Az önkormányzatok, egyházak nyitottak a TS Gastróval való közös munkára, hiszen minden településvezetés számára fontos, hogy a gyermekétkeztetést megfelelő kézben tudja, olyan vállalkozásra bízza, amely hosszú távon jó minőséget biztosít megfelelő áron, a tulajdonosai magyar állampolgárok, s bármikor elérhetők a partnerek számára – emelte ki a cégvezető. A vállalkozások összárbevétele egyébként egymilliárd forint körül mozog.

„Most azon dolgozom, hogy minél több szabadidőm legyen,

s ne felejtsem el: az egészet azért hoztam létre, hogy valami maradandót alkossak” – árulta el Takács Zsolt a Világgazdaságnak. Hozzátette: „Folyamatosan a jövőt »kreálom«; ebben segít, hogy nagyon jó csapattal dolgozom együtt mindegyik vállalkozásomban.” Üröm az örömben, hogy sokszor megtapasztalja: vannak üzleti helyzetek, amikor konkurensek, rosszakarók azt nézik, mikor hol lehet elgáncsolni. Vállalkozása során volt egy pont, amikor ezek az emberek kárörvendhettek. „Volt ugyanis, amikor néhány terület nem akart ráállni a kitűzött növekedési pályára; emlékszem, ez 2010 őszén történt. Rengeteget gondolkodtam, mi lehet ennek a kudarcnak az oka. Jó pár dologra rájöttem: változtatni szükséges a szervezeti struktúrán, néhány pozícióra magasabb kompetenciájú kollégát kell toborozni. Képezni kell magunkat. Továbbá túl operatív voltam: mivel a cégben dolgoztam, belülről nem láttam néhány szarvashibát. Nem volt mit tenni, leültem néhány problémás terület vezetőjével, és szembenéztem azzal, ami nem működik jól. Határozottan emlékszem, mit mondtam nekik egyesével: »Figyelj, itt mindenki jól jár, megkapja a fizetését, csak a cég nem a kitűzött nyereség irányába tart. Hogyan tudnál nekem ebben segíteni, hogy ez másként legyen?«” Azóta volt, akivel megoldást találtak a problémákra, s kemény munkával nyereséget termelnek azóta is. Persze akadt olyan is, akivel ez nem sikerült, s most más kollégával halad a cég tovább azon a területen.

„Rá kellett jönnöm, egy vállalkozásban, tulajdonosként mindegy, hogy valaki hány éves (persze idővel, nagyobb tapasztalattal könnyebb döntéseket hozni), a felelősség óriási” – állítja. Hetven fő dolgozik a cégcsoportnál, s úgy érzi, értük, sőt, indirekt módon a családjaikért is felelős. Eleinte azt gondolta, hogy egy-egy sikeres üzleti projekt végén örül a közös győzelemnek, majd megpihenhet. Rájött, hogy ez nem így van. „Mára belátom: egy felelős vezetőnek sosincs könynyű dolga, nincs megállás, főleg ebben a változó környezetben lehetetlen, örökmozgónak kell lenni, inspirálnom kell másokat és önmagamat is – mindennap, jó és rossz időkben egyaránt” – húzta alá Takács Zsolt.

Takács Zsolt (26)

A GSM Takács Kft. és a Terrano Étterem Kft. ügyvezetője, a TS Gastro és a Webholding Kft. tulajdonosa

Cegléden született, itt is érettségizett. Az érettségi után levelező tagozaton végezte el a Kodolányi János Főiskolát, közben felszolgálóként dolgozott egy budapesti étteremben. Első vállalkozását 19 évesen hozta létre, azóta négy önálló vállalkozás tulajdonosa. Van, amelyikben operatívan is részt vesz, első számú vezetőként. Hobbija a síelés, az utazás, és imádja a Balatont.

Cegléden született, itt is érettségizett. Az érettségi után levelező tagozaton végezte el a Kodolányi János Főiskolát, közben felszolgálóként dolgozott egy budapesti étteremben. Első vállalkozását 19 évesen hozta létre, azóta négy önálló vállalkozás tulajdonosa. Van, amelyikben operatívan is részt vesz, első számú vezetőként. Hobbija a síelés, az utazás, és imádja a Balatont.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.