BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felmérés Tíz megkérdezett vezetőből mindössze egy számít javuló gazdasági eredményekre 2012-ben

A munkavállalók igényei, a motivációs tényezők, a költségcsökkentés és a társadalmi felelősségvállalás szempontjai egyaránt érvényesülnek akkor, amikor a munkáltatók a bérekről és a béren kívüli juttatásokról döntenek – mutatják a legújabb felmérési eredmények.

Mi várható a bérek és juttatások terén 2012-ben? Ezt vizsgálta közös felmérésében a Devise Hungary és a Nemzeti Üdülési Szolgálat tavaly karácsony táján. A beérkezett válaszokból egyértelműen kiderült, hogy miként a gazdaságban, úgy a bérek és a béren kívüli juttatások terén is heterogén az ország – szögezte le lapunknak adott nyilatkozatában Dara Péter, a Devise ügyvezető igazgatója. A kutatók legmeglepőbb tapasztalata az volt, hogy a karácsonyi és a Magyarországon szokásos év végi szabadságolások ellenére feltűnően sok céget tudtak elérni. Tíz nap alatt az ország minden részéből és valamennyi iparágból összesen 835 magyarországi munkáltató töltötte ki a kérdőívet. Zömében cégtulajdonosok, cégvezetők vettek részt a kutatásban. A válaszadók több mint 60 százaléka került ki ebből a körből, s a legaktívabb a szolgáltató, kereskedelmi, IT-, építő-, járműipari és pénzügyi szektor volt. Feltűnő volt az is, hogy a felmérésben részt vevők egyharmada a felmérés idején még nem tudta, mit lép a direkt és indirekt juttatások terén 2012-ben.

A válaszokból kiderült, a 835 szervezet több mint 40 százaléka készül béremelésre 2012-ben, további mintegy 28 százaléka nem változtat 2011-hez képest s 3,5 százalék kényszerül csökkentésre. A felmérés idején csaknem 27 százalék volt azok aránya, akik még nem tudták, miként döntenek az ügyben.

A béren kívüli juttatások terén is vegyes a kép. Egyidejűleg vannak jelen a munkaerőpiacon olyan cégek, ahol már működött cafeteria-rendszer, és ezen nem változtatnak, illetve olyanok, ahol csökkentik vagy növelik a keretösszeget. Akadnak vállalkozások, amelyek megszüntetik az eddig létező elemeket, és vannak olyanok is, amelyek a vonzóbb adó- és járulékvonzat miatt 2012-ben első ízben tervezik bevezetni a béren kívüli juttatásokat a bérrendszerükbe. Mindez a számok nyelvére lefordítva a következőképpen jelent meg a kutatás most közzétett eredményeiben: nem döntött a válaszolók egyharmada, 22 százalékuknál nem változik a 2011-es keret, 14 százaléknál nem volt és nem is lesz cafeteria. Az adatszolgáltató cégek 11 százaléka vagy az idén tervezi bevezetni a béren kívüli juttatást, vagy emeli a tavalyi keretösszeget. Amelyek a cafeteria mellett döntöttek, azért adják, mert a munkavállalók elvárják, vagy mert kevesebbe kerül, mint a több bér kifizetése. Ez a két megfontolás vezeti a toplistát, a harmadik a motiváció.

A juttatások közül az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb. Majdnem egyharmaddal többen adják ezt a munkavállalóknak, mint a második helyen szereplő a SZÉP kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott hozzájárulást. Harmadik az egészség- vagy önsegélyező pénztárba történő utalás, negyedik az iskolakezdési támogatás, ötödik a Széchenyi-kártya szálláshely alszámlájára jóváírható hozzájárulás, hatodik a helyi bérlet és végül hetedik az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás, melyet a SZÉP kártya szabadidő alszámlájára utalt – a rekreációt, egészségmegőrzést szolgáló – hozzájárulás, illetve a kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosítás követ. A többi juttatás az előzőkhöz képest jelentősen kisebb mértékben kerül 2012-ben a cafeteriaelemek közé.

A válaszokból az is kiderült, hogy a kiélezett gazdasági viszonyok, az év végén elfogadott adótörvények, az új minimálbér, az életbe lépett bérkompenzációs szabály és az új béren kívüli juttatási elemek (pl. Erzsébet-utalvány, SZÉP kártya) miatt még nagy a tanácstalanság a bérek és a béren kívüli juttatások terén. Az egyik legnagyobb gond, hogy megemelkedett ezen juttatások járulékterhe, 19,04-ról 30,94 százalékra. Ezt a munkáltatók 41,6 százaléka áthárítja a munkavállalókra, 44 százalék maga fizeti. Dara Péter szerint ez is azt erősíti meg, hogy vegyes a kép, és indokolt a tanácstalanság.

A felmérés keretében rákérdeztek arra is, hogy a vállalkozások mit várnak 2012-től. A válaszadók 16 százaléka jelentősen romló, 33 százaléka romló eredményre, 36 százaléka stagnáló, 13,7 százaléka javuló, 1,5 százaléka erősen javuló gazdasági eredményre számít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.