BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriásit kaszált a Gazprom

A Gazprom orosz gázmonopólium az elmúlt évben 879,6 milliárd rubel (28,8 milliárd euró) összegű mérlegtöbbletet gazdálkodott ki. A nyereség 140 százalékkal magasabb, mint 2010-ben volt - közölte az orosz gázóriás csütörtökön Moszkvában.

A Gazprom a napokban igazgatósági ülésen értékelte a vállalat tevékenységét az európai piacon. A vezetőség azt a megbízást kapta, hogy folytassa a munkát, amelynek célja a Gazprom európai piaci pozíciójának megőrzése és megszilárdítása.

A Gazprom részesedése az európai piacon tavaly 27 százalékra növekedett az előző évben feljegyzett 23 százalékról, és ezt az arányt tovább akarja növelni: 2020-ra 30 százalékra, 2030-ban pedig 32 százalékra. Az orosz gázmonopólium azzal számol, hogy az Európába irányuló gázexportja 2012-ben 2,6 százalékkal 154 milliárd köbméterre nő, az exportált gáz ára pedig 384 dollárról 415 dollárra, ezer köbméterenként.

A Business Week hozzáteszi: az orosz gázcég rekord összegű, 219,9 milliárd rubel osztalékot fizet ki a tavalyi évre, ami 5,1 százalékos hozamot jelent a részvényeseknek. Lev Sznikov, a Greenwich Capital moszkvai partnere szerint ez apró, de nagyon fontos lépés a vállalatirányítás hatékonyabbá tétele irányába, ráadásul a jelentős profitemelkedés is remek hír a befektetőknek.

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.